Επιτομή:
Τα social media έχουν εισβάλει για τα καλά στην καθημερινότητα όλων μας και χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε διάφορους τομείς της ζωής με σκοπό να ψυχαγωγήσουν, να ενημερώσουν και να βοηθήσουν τους χρήστες στην εργασία τους αλλά και στις αγορές τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο προκειμένου να ενημερωθούν για διάφορα προϊόντα είτε υπηρεσίες που τους ενδιαφέρουν αλλά και να προχωρήσουν στην αγορά τους.
Τα κοινωνικά δίκτυα και κυρίως το facebook και το twitter χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και χρησιμοποιούνται από τους χρήστες για να πραγματοποιούν κριτικές σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες. Αξίζει να σημειώθει ότι οι κριτικές οι οποίες πραγματοποιούνται από άλλους καταναλωτές είναι τις περισσότερες φορές αντικειμενικές και για αυτό το λόγο οι ενδιαφερόμενοι εμπιστεύονται περισσότερο το διαδίκτυο παρά τις διαφημίσεις στα παραδοσιακά μέσα μάρκετινγκ. Οι θετικές κριτικές στη σελίδα μιας επιχείρησης μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τις πωλήσεις της, ενώ οι αρνητικές κριτικές των καταναλωτών μπορούν να αποτρέψουν αρκετούς καταναλωτές να προχωρήσουν σε αγορές. Επίσης,οι αρνητικές κριτικές μπορούν να συμβάλλουν ώστε οι εταιρείες να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους και των υπηρεσιών τους. Για την εκπόνηση της παρούσας πτυχιακής εργασίας πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση, σε βιβλία, επιστημονικά άρθρα και έρευνες και της έρευνας που πραγματοποιήθηκε με χρήση ερωτηματολογίου. Σκοπός της εργασίας είναι να μελετήσει τα κοινωνικά δίκτυα, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τη διαφήμιση μέσω διαδικτύου, το Electronic word-of-mouth communication (e WOM) και τις κριτικές στα social media και πως αυτές επιδρούν στη καταναλωτική συμπεριφορά του κοινού.
Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας θα παρουσιαστούν τα κοινωνικά δίκτυα, και η ιστορική τους εξέλιξη.
Θα ακολουθήσει ανάλυση των όρων διαφήμιση και μάρκετινγκ στα κεφάλαια 2 και 3 αντίστοιχα, ενώ το κεφάλαιο 4 είναι αφιερωμένο στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Στο κεφάλαιο 5 γίνεται ανάλυση σχετικά με την επίδραση των κριτικών στα κοινωνικά δίκτυα στην καταναλωτική συμπεριφορά των χρηστών και στην ανταγωνιστική νοημοσύνη αλλά και στο e-WOM. Τέλος παρουσιάζονται τα αποτελέσματα που προέκυψαν στα πλάισια της έρευνας μας.