Επιτομή:
Η πτυχιακή αυτή εργασία αποτελεί την κορύφωση των σπουδών μου στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, στο τμήμα της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το περιεχόμενο της παρούσας εργασίας οφείλεται σε υλικό που προέρχεται από τη σύνθεση διαφόρων δημοσιευμάτων και στατιστικών στοιχείων από όπου και άντλησα τις πληροφορίες μου, και αναφέρεται στις ληστείες που διεπράχθησαν στην Ελλάδα στη περίοδο μεταξύ των ετών από το 2014 μέχρι και το 2016 και οι οποίες επεξέτειναν τις διαστάσεις του κοινωνικού προβλήματος της βαριάς εγκληματικότητας που σημειώνεται στη χώρα μας, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Αρχικά στο πρώτο κεφάλαιο δίνεται μια συνοπτική εικόνα όσον αφορά τον ορισμό και τα χαρακτηριστικά της ληστείας καθώς και στη διαφορά που υπάρχει μεταξύ ληστείας και κλοπής και τέλος τις μορφές των ληστειών.
Στη συνέχεια στο δεύτερο κεφάλαιο εισερχόμαστε στο κύριο μέρος της εργασίας μας όπου παραθέτουμε και αναλύουμε τα στατιστικά στοιχεία των ληστειών που δημοσιεύθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) για το χρονικό διάστημα 2014 - 16.
Η ληστεία αποτελεί ένα ιδιαίτερα σοβαρό έγκλημα για κάθε χώρα καθώς εμφανίζεται παντού, σε κάθε χρονική στιγμή και με διαφορετικές μορφές. Επίσης δεν υπάρχουν απόλυτα συγκεκριμένα αίτια γι αυτή, αλλά κάθε φορά τα κίνητρα των δραστών είναι διαφορετικά.
Λόγω της κοινωνικοοικονομικής και πολιτικής κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία ειδικά χρόνια στην Ελλάδα, τα κίνητρα αυτά συνήθως είναι ποικίλα.
Έτσι λοιπόν, ο κύριος λόγος που μπορεί να κάνει κάποιον να διαπράξει το έγκλημα αυτό έχει να κάνει με το προσωπικό κοινωνικό και οικονομικό του status πράγμα που μπορεί να αφορά τόσο έναν άνεργο οικονομικό μετανάστη όσο και έναν "επαγγελματία" ληστή καθώς και ένα υποψήφιο τρομοκράτη.
Με βάση δε τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ θα προσπαθήσουμε στα πλαίσια της εργασίας μας αυτής να παρουσιάσουμε και να σχολιάσουμε την στατιστική εικόνα των ληστειών που καταγράφηκαν στη χώρα μας κατά τα τρία τελευταία πριν από τώρα, έτη δλδ. για το 2014, το 2015 και το 2016. Ευελπιστούμε δε πως τα συμπεράσματά μας θα μπορούν να ενημερώσουν επαρκώς κάθε αναγνώστη της εργασίας μου αυτής πάνω στο θέμα που διαπραγματεύομαι.