dc.description.abstract |
Α
υτή η πτυχιακή εργασία είναι μια προσπάθεια να αναλύσω και να καταγράψω με λίγα λόγια τι είναι η έννοια της παγκοσμιοποίησης και την επίδραση της στον αγροτικό τομέα και την γεωργία.
Ειδικότερα, θέλησα να δώσω έμφαση στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί διεθνώς στα δεδομένα της παγκόσμιας νέας ‘’οικονομικής τάξης’’ τις τελευταίες δεκαετίες, που είχαν σαν αποτέλεσμα την έντονη επιθυμία των επιχειρήσεων να επεκταθούν σε παγκόσμιο επίπεδο με την βοήθεια στρατηγικών ανάπτυξης.
Θα αναφερθώ στις διεθνής συμφωνίες όπως TTP, TiSA και TTIP, οι οποίες επηρεάζουν τον αγροτικό τομέα και στις αλλαγές που προκαλεί η Νέα ΚΑΠ (2014-2020) στην ευρωπαϊκή γεωργική παραγωγή και τις αρνητικές της επιπτώσεις.
Επίσης αναφέρομαι στην αναδιάρθρωση που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO) μέσω του Codex Alimentarius και το Σχέδιο Ανάπτυξής της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα δέκα χρόνια μέσω της μελέτης «Greece 20/20», αν και για τη μελέτη αυτή, ελάχιστα είναι γνωστοποιημένα.
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία προσπαθώ να παρουσιάζω συνοπτικά την πραγματικότητα από την ‘’δική μου’’ έποψη: μια γεωργία που διαχειρίζεται από συμφέροντα και πολυεθνικές όπου η μικρή γεωργική εκμετάλλευση δύσκολα θα επιβιώνει. Απ’ ότι φαίνεται, το μοντέλο της μικρής οικογενειακής εκμετάλλευσης που ήταν το κυρίαρχο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, τείνει να μετατραπεί σε μοντέλο μεγάλης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. |
el |