Επιτομή:
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν η ανάλυση ταλαντώσεων οχημάτων. Στόχος ήταν η αναλυτική περιγραφή των συστημάτων ανάρτησης και των αρχών λειτουργίας τους με απώτερο σκοπό την ανάλυση και η αξιολόγηση τους ως προς της αποδοτικότητα τους.
Αρχικά πραγματοποιεί ανάλυση των στοιχείων μηχανών των ταλαντώσεων καθώς επίσης και η συνδεσμολογία των ελατηρίων. Στην συνέχεια αναλύονται οι δονήσεις και οι ταλαντώσεις. Συγκεκριμένα, δίνεται έμφαση στις δονήσεις αναλύοντας τους τύπους των δονήσεων, την δοκιμή δόνησης και την ανάλυση αυτών. Επιπλέον, αναλύεται και περιγράφεται η ελεύθερη και εξαναγκασμένη μεταφορική ταλάντωση ενός βαθμού ελευθερίας. Στην αρχή καταγράφεται η μελέτη ελεύθερης μεταφορικής ταλάντωσης συστήματος ελατηρίου μάζας και στην συνέχεια προστίθεται στο ίδιο σύστημα ένας αποσβεστήρα. Ακολουθεί η μελέτη ελεύθερης μεταφορικής ταλάντωσης συστήματος ελατηρίου μάζας με εξαναγκασμό και στην συνέχεια προστίθεται στο ίδιο σύστημα ένας αποσβεστήρα. Έπειτα καταγράφονται οι δονήσεις των οχημάτων τα προβλήματα που δημιουργούνται σε αυτά από τις δονήσεις καθώς επίσης και η πηγή που προκαλεί τις δονήσεις και η αιτία δονήσεων σε κατάσταση αναμονής. Στην συνεχεία πραγματοποιείται βιβλιογραφική ανασκόπηση για τις αναρτήσεις των οχημάτων αναλύοντας περεταίρω τον άκαμπτος άξονας, τον ημιάκαμπτος άξονας τα ελατήρια, την στρεπτική και αντιστρεπτική ράβδος και ακολούθησαν οι τύποι των συστημάτων αναρτήσεων, οι οποίες ήταν με γόνατα Mac Pherson, ανάρτηση Double Wishbone (με διπλά ψαλίδια), υστερούντες και μη υστερούντες βραχίονες. Ωστόσο αναλύονται οι αναρτήσεις πίσω τροχών άκαμπτοι – ημιάκαπτοι άξονες, γεννήτριες θέσης και όδευσης και ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων. Επιπλέον, περιγράφονται και οι ενεργητικές αναρτήσεις. Επιπλέον, δίνεται η γεωμετρία των αναρτήσεων. Αναλύονται τα κέντα περιστροφής καθώς και οι διάφοροι τύποι αναρτήσεων. Ακολουθούν οι αποσβεστήρες ταλαντώσεων οχημάτων. Δίνονται λεπτομερείς για τους αποσβεστήρες κραδασμών ή μειωτήρες ταλαντώσεων, τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, μαγνητοροϊκά αμορτισέρ, σινεμπλόκ, ώθηση και αντίδραση
Μέτα από το θεωρητικό υπόβαθρό θα μελετηθούν εκτενέστερα συγκριτικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για τους τύπους των αναρτήσεων των δύο πιο διαδεδομένων αναρτήσεων που είναι Mac Pherson και Double Wishbone, δίνοντας έμφαση στις αναλύσεις της στατικής φόρτισής και της δυναμικής καθώς και των παροδικών αναλύσεων.
Τέλος δίνονται τα συμπεράσματα της παρούσας Πτυχιακής Εργασίας καθώς και η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε με στόχο την εκπόνηση της.