Επιτομή:
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η διεξαγωγή πειράματος με στόχο την απορρύπανση εδάφους με την τεχνολογία ψυχρού πλάσματος. Αρχικά γίνεται μια εισαγωγή με στόχο την κατανόηση των ρυπογόνων ουσιών και αναλύονται τα αίτια ρύπανση των εδαφών, του υδροφόρου ορίζοντα καθώς και των υπόγειων υδάτων.
Στο Πρώτο Κεφαλαίο δίνονται πληροφορίες για το έδαφος. Αναλύονται οι φάσεις και τα συστατικά τους εδάφους. Συγκεκριμένα περιγράφεται η στερεή φάση και τα ανόργανα και τα οργανικά συστατικά που αποτελείται, η υγρή και η αέρια φάση. Στην συνέχεια γίνεται κατάταξη των εδαφών συμφωνά με τον τρόπο σχηματισμού καθώς και με την κατανομή μεγέθους των κόκκων. Επιπλέον, περιγράφεται η ύφη του εδάφους και οι εδαφικοί ορίζοντες.
Στο Δεύτερο Κεφάλαιο αναλύεται η ρύπανση του εδάφους. Συγκεκριμένα δίνονται οι αιτίες και οι πηγές ρύπανσης. Ακολουθούν οι κατηγορίες των ρυπογόνων ουσιών και υγρών οργανικών ρύπων και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ρύπανση από υδρογονάνθρακες πετρελοειδών και ατραζίνη και πώς διακρίνονται αυτοί στους υδάτινους πόρους. Επίσης, αναλύεται η εξάπλωση των οργανικών ρύπων στο έδαφος και η κινητικότητα των υγρών οργανικών ρύπων στο έδαφος.
Στο Τρίτο Κεφάλαιο περιγράφεται η απορρύπανση των εδαφών με την τεχνολογία πλάσματος. Αρχικά γίνεται μια βιβλιογραφική ανασκόπηση όλων των μεθόδων απορρύπανσης εδαφών και ακολουθεί η πλήρη ανάλυση της τεχνολογίας ψυχρού πλάσματος, συγκεκριμένα δίνεται ο ορισμός και οι κατηγορίες του πλάσματος. Ακολουθούν οι διατάξεις παραγωγής ψυχρού πλάσματος ατμοσφαιρικής πίεσης που είναι εκκένωση τύπου κορώνας και εκκένωση διηλεκτρικού φράγματος. Στην συνέχεια πραγματοποιείται βιβλιογραφική ανασκόπηση των εφαρμογών της τεχνολογίας ψυχρού πλάσματος ατμοσφαιρικής πίεσης κα καταγράφονται ποια τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της τεχνολογίας αυτής.
Στο Τέταρτο Κεφάλαιο πραγματοποιείται το πείραμα της απορρύπανσης των εδαφών με την τεχνολογία του ψυχρού πλάσματος. Το πειραματικό μέρος αποτελείται από την ανάλυση των υλικών και την παρασκευή των δειγμάτων που περιέχουν ατραζίνη, η πειραματική διαδικασία, η πειραματική διάταξη, ο αντιδραστήρας πλάσματος, τα ηλεκτρόδια, το σύστημα τροφοδοσίας και η προετοιμασία του δείγματος.
Στο Πέμπτο Κεφάλαιο καταγράφονται τα αποτελέσματα του πειράματος που αναφέρονται στην επίδραση της εφαρμοζόμενης τάσης, του ρυθμού αέρα και της υγρασίας του εδάφους στην υποβάθμιση της ατραζίνης.
Τέλος δίνονται τα συμπεράσματα της παρούσας πτυχιακής εργασίας καθώς και η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε για την εκπόνηση αυτής.