Επιτομή:
Εισαγωγή: Η παρενόχληση σε ηθικό – ψυχολογικό επίπεδο στον εργασιακό χώρο αφορά ένα φαινόμενο το οποίο αποτελεί σοβαρό πρόβλημα τόσο στην υγεία όσο και στην ασφάλεια των εργαζομένων.
Σκοπός: Η διερεύνηση των αιτιών και των παραγόντων εμφάνισης της εργασιακής παρενόχλησης μέσα από την σύγχρονη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας.
Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση ανασκοπικών άρθρων και ερευνητικών μελετών στις ηλεκτρονικές βάσεις «Pubmed» και «Cinahl», οι οποίες αναφέρονται στα αίτια και στα αποτελέσματα της εργασιακής παρενόχλησης με έμφαση στο νοσηλευτικό προσωπικό.
Αποτελέσματα: Το σύνολο των εμπειρικών και θεωρητικών ερευνών τονίζει ότι, ο εργασιακός εκφοβισμός προκαλεί την εκδήλωση ποικίλων συμπτωμάτων που πλήττουν σοβαρά την υγεία και όλες τις εκφάνσεις της προσωπικότητας του ατόμου, καθώς η ηθική παρενόχληση κατηγορείται για την πρόκληση σοβαρών ψυχοσωματικών ασθενειών αλλά ταυτόχρονα κλονίζει και την κοινωνική θέση, την επαγγελματική πορεία και την οικονομική κατάσταση του εργαζομένου. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες επιπλοκές στη ζωή του θύματος.
Συμπεράσματα: Σε ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας αποκαλύπτεται πλήθος δημοσιευμένων μελετών που τεκμηριώνουν την έκταση του προβλήματος της βίας απέναντι στους νοσηλευτές. Από όλα αυτά γίνεται αντιληπτό ότι είναι ένα υπαρκτό, σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα για τους επαγγελματίες υγείας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.