Επιτομή:
Σαν φοιτητής στο Τμήμα Λογιστικής, πολλά ήταν τα θέματα που κατά καιρούς μου κέντρισαν το ενδιαφέρον. Ένα από αυτά ήταν το θέμα της Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης. Σαν εν δυνάμει Λογιστής πιστεύω ότι η γνώση των νέων δεδομένων στη διακίνηση, τιμολόγηση και ειδικά στην ηλεκτρονική τιμολόγηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή σταδιοδρομία του Λογιστή στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον.
Στο πρώτο κεφάλαιο ασχολήθηκα με την τιμολόγηση γενικώς σαν διαδικασία του μάρκετινγκ. Εδώ φαίνεται κάποιος ορισμός για την έννοια της τιμολόγησης, ο τρόπος με τον οποίο το μάρκετινγκ χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη διαδικασία, ποιους παράγοντες λαμβάνει υπόψιν του όπως και τους τιμολογιακούς στόχους που θέλει να πετύχει.
Στο δεύτερο κεφάλαιο φαίνονται η τιμή, ο ρόλος της και οι παράγοντες που την επηρεάζουν. Το κόστος όπως θα δούμε παίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της τιμολόγησης. Επίσης εδώ συναντάμε και την πολιτική των επιχειρήσεων απέναντι στη διαδικασία της τιμολόγησης καθώς επίσης και τις στρατηγικές της.
Στο τρίτο κεφάλαιο αναφέρθηκα στον ορισμό της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και ασχολήθηκα με έννοιες όπως η ηλεκτρονική έκδοση, η ηλεκτρονική διαβίβαση και η ηλεκτρονική αρχειοθέτηση σε μια προσπάθεια διαχωρισμού των εννοιών αυτών. Επίσης εδώ αναφέρονται οι διαφορές ή μη του χάρτινου και του ηλεκτρονικού τιμολογίου.
Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύω την διαδικασία της αποστολής του ηλεκτρονικού τιμολογίου.
Στο πέμπτο κεφάλαιο ασχολήθηκα με το θέμα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα αναλύω την κατάσταση που επικρατεί, ποια είναι τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται και τέλος επισημαίνω τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η διαδικασία της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στην χώρα μας.
Στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο αυτής της προσπάθειάς μου, τόλμησα να προτείνω κάποιες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να υιοθετηθεί καθολικά η διαδικασία της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στη χώρα μας.