Επιτομή:
Για την ομαλή εξέλιξη της παρούσης πτυχιακής εργασίας η δομή της αποτελείται από την εισαγωγή, την βιβλιογραφικά ερευνητική προσέγγιση του θέματος (4 κεφάλαια), και τέλος τα συμπεράσματα.
Στην εισαγωγή, παρατίθενται εισαγωγικές έννοιες. Ακόμη δίνονται ο σκοπός, η δομή, η υπόθεση και η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας.
Κύριος σκοπός της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας αποτελεί η θεωρητική προσέγγιση και περιπτωσιακή διερεύνηση της λειτουργίας και της οικονομικής βιωσιμότητας των παραγώγων και τις αντιστάθμισης κινδύνου χαρτοφυλακίου.
Στο 1ο κεφάλαιο κρίθηκε σκόπιμο να αναφερθώ στην χρηματοπιστωτική κρίση. Ακόμη αποσαφήνισα τους τύπους της οικονομικής κρίσης (τραπεζική κρίση, κερδοσκοπικές «φούσκες» και κραχ, διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση), την κεφαλαιακή επάρκεια (βασιλεία 1, 2, και 3), τα συστήματα εσωτερικού έλεγχου (μονάδα εσωτερικού ελέγχου τραπεζών, κατηγορίες ελέγχων, αρμοδιότητες μονάδας εσωτερικής επιθεώρησης, αντικείμενο ελέγχου ΜΕΕ), και τέλος τους τραπεζικούς κινδύνους.
Στο 2ο κεφάλαιο διερευνώνται και αναλύονται οι βασικές θεωρητικές προσεγγίσεις των παραγώγων. Αυτό επιτυγχάνεται οριοθετώντας τα γενικά χαρακτηριστικά τους με στροφή στην ιστορική τους ανάδρομη. Έπειτα αναλύω τους χρηματοοικονομικούς τίτλους (μετοχές, ομολογιακά δάνεια, το χρηματιστήριο), τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα (προθεσμιακά συμβόλαια, συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, προϊόντα δανεισμού τίτλων, δικαιώματα προαίρεσης, αντιστάθμιση με χρήση ΣΜΕ), τους τρόπους τιμολόγησης παραγώγων (διωνυμικό μοντέλο μιας περιόδου), και τέλος τα δομημένα ομόλογα (δομημένα προϊόντα, προέλευση, χαρακτηριστικά, ρίσκο κεφαλαίου).