Επιτομή:
Για την ομαλή εξέλιξη της παρούσης πτυχιακής εργασίας η δομή της αποτελείται από την εισαγωγή, την θεωρητική προσέγγιση του θέματος 8 κεφάλαια, και τέλος τα συμπεράσματα.
Στην Εισαγωγή, παρατίθενται εισαγωγικές έννοιες. Ακόμη δίνονται ο σκοπός, η δομή, η υπόθεση και η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας. Κύριος σκοπός της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας αποτελεί η προσέγγιση και διερεύνηση του θεωρητικού πλαισίου λειτουργίας της διαδικασίας σύγκρισης του Κλαδικού Λογιστικού Σχεδίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το Ενιαίο Λογιστικό Σχέδιο.
Στο 1ο κεφάλαιο κρίθηκε σκόπιμο να αναφερθούμε στο Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο. Ακόμη αποσαφηνίσαμε όρους με την βοήθεια της ιστορικής αναδρομής, επιδεικνύοντας την θεωρητική ανάλυση διάρθρωσης, τον σκοπό του Ε.Γ.Λ.Σ, τα πλεονεκτήματα του Ε.Γ.Λ.Σ., και τέλος τις βασικές αρχές (Αρχή της Αυτονομίας, αρχή της κατ’ είδος συγκεντρώσεως των αποθεμάτων, εξόδων και εσόδων, αρχή της καταρτίσεως του λογαριασμού της γενικής εκμεταλλεύσεως με λογιστικές εγγραφές, Γενικές αρχές τηρήσεως των λογαριασμών).
Στο 2ο κεφάλαιο διερευνώνται και αναλύονται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό επιτυγχάνεται δίνοντας την έννοια της αυτοδιοίκησης, την ιστορική εξέλιξη, τις αρμοδιότητες των Ο.Τ.Α., την καθιέρωση του Κλαδικού Λογιστικού Σχεδίου (Νέο διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, Πλεονεκτήματα της καθιέρωσης του Κλαδικού Λογιστικού Σχεδίου, Ενιαίο Οικονομικό Λογιστικό Σύστημα Ο.Τ.Α., Λειτουργικές ενότητες του Οικονομικού Λογιστικού Συστήματος Ο.Τ.Α.).
Στο 3ο κεφάλαιο παραθέτονται οι Λογαριασμοί ενεργητικού, δηλαδή οι λογαριασμοί της 1ης ομάδας του «Πάγιου ενεργητικού», οι λογαριασμοί της 2ης ομάδας τα «Αποθέματα» και τέλος οι λογαριασμοί της 3ης ομάδας «Απαιτήσεις και Διαθέσιμα».
Στο 4ο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι λογαριασμοί παθητικού. Οι οποίοι αναλύονται στους λογαριασμούς της 4ης ομάδας «καθαρή θέση προβλέψεις μακρ/σμες υποχρεώσεις» και τους λογαριασμούς της 5ης ομάδας «βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις».
Στο 5ο κεφάλαιο αναλύονται οι λογαριασμοί εκμεταλλεύσεως. Ακόμη δίνονται οι λογαριασμοί της 6ης ομάδας «οργανικά έξοδα κατ’ είδος» και οι λογαριασμοί της 7ης ομάδας «οργανικά έξοδα κατ’ είδος».
Στο 6ο κεφάλαιο παρατίθενται οι λογαριασμοί αποτελεσμάτων. Δηλαδή της 8ης ομάδας «οργανικά έξοδα κατ’ είδος», όπως οι λογαριασμοί 80 έως 89.
Στο 7ο κεφάλαιο αναπτύσσονται οι λογαριασμοί κατά προορισμό. Της 9ης ομάδας (Λογαριασμός 90 «Διάμεσοι Αντικριζόμενοι Λογαριασμοί», Λογαριασμός 91 «Ανακατάταξη Εξόδων-Αγορών και Εσόδων», Λογαριασμός 92 «Έξοδα λειτουργίας παραγωγής» / «Κέντρα (Θέσεις) Κόστους», Λογαριασμός 93 «Κόστος Παραγωγής (παραγωγή σε Εξέλιξη)», Λογαριασμός 94 «Εμπορεύματα» / «Αποθέματα», Λογαριασμός 95 «Αποκλίσεις υλών - υλικών / από το Πρότυπο Κόστος», Λογαριασμός 96 «Έσοδα - Μεικτά Αναλυτικά Αποτελέσματα», Λογαριασμός 97 «Διαφορές Ενσωματώσεως και Καταλογισμού» / «Διαφορές απογραφών», Λογαριασμός 98 «Αναλυτικά Αποτελέσματα», Λογαριασμός 99 «Εσωτερικές Διασυνδέσεις»).
Στο 8ο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι λογαριασμοί τάξεως. Οι οποίοι αναλύονται στους λογαριασμούς της 10ης ομάδας (Λογαριασμός 01 «Αλλότρια περιουσιακά στοιχειά», Λογαριασμός 02 «Χρεωστικοί λογαριασμοί», Λογαριασμός 03 «Απαιτήσεις από αμφοτεροβαρείς συμβάσεις», Λογαριασμός 04 «Διάφοροι λογαριασμοί πληροφοριών χρεωστικοί», Λογαριασμός 05 «Δικαιούχοι αλλότριων περιουσιακών στοιχείων», Λογαριασμός 06 «Πιστωτικοί λογαριασμοί», Λογαριασμός 07 «Υποχρεώσεις από αμφοτεροβαρείς συμβάσεις», Λογαριασμός 08 «Διάφοροι λογαριασμοί πληροφοριών πιστωτικοί», Λογαριασμός 09 «Λογαριασμοί τάξεως υποκαταστημάτων ή άλλων κέντρων»).
Τέλος, στα συμπεράσματα προκύπτουν προβληματισμοί και εξάγονται συμπεράσματα για την Διοίκησης Ολικής Ποιότητας και την θέση της για την συνεχή βελτίωση όλων των πτυχών ενός οργανισμού.