Επιτομή:
Στην εργασία αυτή ο αναγνώστεις μπορεί να μάθει για τη σημασία της δημιουργίας στρατηγικής, για τις επιχειρήσεις αλλα και κάθε κερδοσκοπικό οργανισμό. Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός πλάνου, το οποίο θα πρέπει να ακολουθηθεί από τους εργαζόμενους της επιχείρησης, δεν έρχεται πάντα ηθελημένα, πολλές φορές απαιτείται από τις εξελίξεις του περιβάλλοντος.
Το περιβάλλον, εξωτερικό και εσωτερικό, είναι για μία επιχείρηση η κινητήριος δύναμή της, αλλά και ο ανασταλτικός της παράγον. Για τούτο το λόγο, η ανάλυσή του, χρήζει μεγάλης σημασίας. Προκειμένου να διερευνηθούν εύκολα και σε βάθος, αυτά τα δύο τμήματα του περιβάλλοντος, τα χωρίζουν οι οικονομολόγοι σε άλλα μικρότερα κομμάτια.
Το εξωτερικό, χωριζόταν σε μάκρο-περιβάλλον και μίκρο-περιβάλλον, όμω, οι νέοι οικονομολόγοι, οι ταχύτητες που οι οικονομίες αλλάζουν μορφή και το χρήμα χέρια, έφεραν νέους τρόπους εξέτασής του. Το εσωτερικό, από την άλλα πλευρά, χωρίζεται και αυτό με τη σειρά του, σε άλλες αναλύσεις. Κάποιες, σημαντικές, εξ αυτών, είναι η ανάλυση των πόρων και των ικανοτήτων της επιχείρησης αλλά και της αλυσίδας αξίας.
Έχοντας κάνει τις σχετικές με το περιβάλλον αναλύσεις τα στελέχη των εταιριών μπορούν να δημιουργήσουν τις στρατηγικές ανάπτυξης που προτιμούν. Στο χέρι των διοικήσεων επίσης είναι και το να επιθυμούν να αναπτυχθούν μέσω δύο περισσότερο επιθετικών στρατηγικών, όπως είναι αυτές των εξαγωρών και των συγχωνεύσεων.
Πάντοτε, μία στρατηγική έρχεται σε πέρας, αφότου αξιολογηθεί η πορεία της και τα αποτελέσματά της. Τα προτεινόμενα μοντέλα αξιολόγησης είναι πολλά και το πιο γνωστό από αυτά, εκείνο του Rumelt.
Να μην ξεχνάμε, ότι από μόνη της μία ιδέα δε μπορεί να γίνει πράξη. Η εύρεση, λοιπόν, του κατάλληλου τρόπου χρηματοδότησής της είναι μεγίστης σημασίας.
Τέλος, μικρά παραδείγματα αλλά και μελέτες περιπτώσεων υπάρχουν μέσα στην εργασία, ώστε να γίνεται στον αναγνώστη εμφανής η σημασία των στρατηγικών και αποτελεσμάτων τους στην πράξη.