Επιτομή:
Τα τελευταία χρόνια αναμφισβήτητα μπορούμε να πούμε ότι ζούμε στην ψηφιακή εποχή. Μια ψηφιακή εποχή που μας βοηθά, μας απλοποιεί και επιλύει πολλά προβλήματα της καθημερινής μας ζωής. Στην γεωργία που είναι το κομμάτι που μας αφορά, αυτή η στήριξη από την τεχνολογία είναι απαραίτητη για την πρόοδο του κλάδου. Στο τομέα όμως της χαρτογράφησης αυτή η ανάγκη γίνεται επιτακτική. Η ανάγκη του ανθρώπου για συστηματική καταγραφή και ταξινόμηση των ιδιαίτερων στοιχείων της γήινης επιφάνειας, καθώς και η αναγκαιότητα διάθεσης ειδικών πληροφοριών που αφορούσαν στη γήινη επιφάνεια, ήταν οι αιτίες που οδήγησαν στην κατασκευή των πρώτων χαρτών, που απετέλεσαν την πρόδρομη μορφή των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών ή αλλιώς GIS (Χαλκιάς, 2006). Μέχρι πριν λίγα χρόνια η χαρτογράφηση γινόταν με χαρτί και μολύβι αξιοποιώντας στοιχεία από αεροφωτογραφίες, προφορικές ή ιστορικές πηγές, μετρήσεις με όργανα χειρός μικρής εμβέλειας και ακρίβειας. Τα τελευταία χρόνια η αξιοποίηση των δορυφόρων και των νέων τεχνολογιών υψηλής ακρίβειας ,μας δημιουργεί μια τεράστια βάση δεδομένων υψηλής αξίας και τα GIS έχουν αναδειχθεί ως μια αποτελεσματική τεχνολογία διαχείρισης και ανάλυσης αυτών των γεωγραφικών δεδομένων. Οι εξελιγμένες δυνατότητες τις οποίες παρέχουν για την αποθήκευση, ανάκτηση, ανάλυση, μοντελοποίηση και χαρτογραφική απόδοση εκτεταμένων περιοχών με τη χρήση μεγάλου όγκου χωρικών δεδομένων, έχει οδηγήσει σε βαθμιαία εξάπλωση των εφαρμογών τους.
Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να δείξουμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε και να παράγουμε τέτοια δεδομένα, πως να βρούμε και να εισάγουμε τα δεδομένα αυτά σε κατάλληλα λογισμικά GIS αλλά και πως να αξιοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα μέσω αυτών των προγραμμάτων ώστε να φτιάξουμε ψηφιακούς - διαδραστικούς χάρτες οι οποίοι θα περιέχουν μεγάλο εύρος πληροφοριών σε μορφή εύκολα κατανοήσιμη και διαθέσιμη στον αναγνώστη. Η παρουσίαση των διαδικασιών είναι αναλυτική παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τα βήματα επεξεργασίας των χωρικών δεδομένων τα οποία πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας παράλληλα πολλές εικόνες και διαγράμματα.
Το γεωγραφικό πλαίσιο της εργασίας, περιορίστηκε στο Νομό Ηλείας δηλαδή στο τόπο που βρίσκεται το Τμήμα Γεωπονίας ώστε οι πηγές, τα δεδομένα αλλά και τα τελικά αποτελέσματα να μπορούν να είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα και συγκρίσιμα με άλλες πηγές. Οι μετρήσεις υγρασίας που αναφέρονται στο πρώτο κεφάλαιο πραγματοποιήθηκαν σε ελαιώνα πλησίον του Τμήματος Γεωπονίας στην Αμαλιάδα.