Επιτομή:
Το πειραματικό μέρος της μελέτης πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Πάτρας και έχει ως αντικείμενο την ανίχνευση εντομοπαθογόνων μυκήτων σε εδάφη του νομού Αχαΐας μέσω διαφόρων τεχνικών παγίδευσής τους με έντομα.
Αρχικά συλλέχθηκαν δείγματα χώματος από δύο περιοχές οι οποίες είναι οι ανεμογεννήτριες και περιοχή Πανόπουλου-Φολόη. Τα δείγματα τοποθετήθηκαν σε τρυβλία τύπου Petri όπου και εισάχθηκαν, αναλόγως μεγέθους, προνύμφες 3ης και 4ης ηλικίας καθώς και νεαρά ακμαία από έξι διαφορετικά έντομα: Rhyzopertha dominica (Coleoptera: Bostrychidae), Tribolium confusum (Coleoptera: Tenebrionidae), Trogoderma granarium (Coleoptera: Dermestidae), Ephestia kuehniella (Lepidoptera: Pyralidae), Tenebrio molitor (Coleoptera: Tenebrionidae) και sitophilus granaries (Coleoptera: Curculionidae).
Η συγκεκριμένη μέθοδος βασίζεται στην ήδη γνωστή μέθοδο παγίδευσης εντομοπαθογόνων μυκήτων, την Galleria bait method, χρησιμοποιώντας όμως στην παρούσα μελέτη έξι διαφορετικά έντομα.
Οι προνύμφες και τα νεαρά ακμαία τοποθετήθηκαν ανά δέκα σε τρυβλία τύπου Petri, τα οποία περιείχαν χώματα από τις παραπάνω δασικές περιοχές. Κάθε επτά ημέρες γίνονταν μετρήσεις για νεκρές προνύμφες ή ακμαία. Οι μετρήσεις κράτησαν 21 ημέρες. Έπειτα τα νεκρά άτομα τοποθετήθηκαν σε υγρασία, ώστε να επικρατούν βέλτιστες συνθήκες για την επάνθιση του μυκηλίου των εντομοπαθογόνων μυκήτων.
Στη συνέχεια, οι επανθίσεις των μυκηλίων απομονώθηκαν και εμβολιάστηκαν σε θρεπτικό υλικό για την ανάπτυξη καθαρών καλλιεργειών. Ορισμένες από αυτές τις καθαρές καλλιέργειες ταυτοποιήθηκαν γονιδιακά για τον πλήρη προσδιορισμό του γένους και είδους του μύκητα ενώ οι υπόλοιπες αναγνωρίστηκαν μέσω μικροσκοπικής εξέτασης.
Το σημαντικότερο αποτελέσμα αυτής της μελέτης ήταν η επιτυχής απομόνωση των εντομοπαθογόνων μυκήτων Beauveria bassiana και Metarhizium sp. με διαφορετικά είδη εντόμων από το μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενο Galleria melonella.
Απώτερος σκοπός της εργασίας είναι να επεκταθεί σε επιστημονική βάση η τεχνική παγίδευσης (bait method) των εντομοπαθογόνων μυκήτων μέσω των εντόμων, ενισχύοντας τους χειρισμούς που υπήρχαν έως τώρα και συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο στην βελτίωση των γενικότερων αρχών της Βιολογικής Αντιμετώπισης.