Επιτομή:
Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία αποτέλεσε το αντικείμενο μελέτης μου εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, και θεωρώ ότι λόγο της σπουδαιότητας του θέματος θα αποτελέσει πολύ σημαντικό εφαλτήριο για την μετέπειτα πορεία μου στον κλάδο.
Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας, είναι να εξετάσουμε το θέμα του τουρισμού και μάλιστα να το εξειδικεύσουμε στην περίπτωση του Νομού Αργολίδος. Στόχος είναι μέσω των ερωτηματολογίων να διερευνηθούν οι απόψεις τόσο των πελατών όσο και των εργαζομένων των ξενοδοχείων, σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Για να εκπληρωθούν οι στόχοι που τέθηκαν, διερευνήσαμε το θέμα τόσο σε θεωρητικό όσο και σε εμπειρικό επίπεδο. Στο θεωρητικό μέρος της μελέτης περιλαμβάνονται συνολικά τέσσερα κεφάλαια, στο πρώτο κεφάλαιο, αναλύεται ο τουρισμός ως έννοια, συμπεριλαμβανομένων των ωφελειών που προκύπτουν από αυτόν, καθώς και τα είδη και οι επιπτώσεις του τουρισμού. Στο δεύτερο κεφάλαιο, πραγματοποιείται αναφορά στον κλάδο των ξενοδοχείων, όπου και παρουσιάζεται το ξενοδοχείο ως έννοια, ο ξενοδοχειακός κλάδος εντός και εκτός Ελλάδος αλλά και το μέγεθος της αγοράς, τα οικονομικά χαρακτηριστικά του κλάδου, οι κατηγορίες και οι προδιαγραφές των ξενοδοχειακών μονάδων. Στο τρίτο κεφάλαιο, πραγματοποιείται μια σύντομη αναφορά στις παραλλαγές των παροχών διατροφής στα ξενοδοχεία, δηλαδή το Bed & Breakfast, η ημιδιατροφή, η πλήρης διατροφή και το all inclusive, που αποτελεί τελευταία τάση σε πολλές μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο, γίνεται παρουσίαση του νομού Αργολίδας και των τουριστικών αξιοθέατων της περιοχής.
Στο ερευνητικό μέρος, γίνεται παρουσίαση της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε για την πραγματοποίηση της έρευνας, τον σχεδιασμό, το δείγμα, τους περιορισμούς, την ερευνητική μέθοδο αλλά και την μέθοδο ανάλυσης των δεδομένων. Στο έκτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται και αναλύονται τα αποτελέσματα της έρευνάς μας.
Η μελέτη μας κλείνει με τα τελικά συμπεράσματα που προκύπτουν, από τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε με ερωτηματολόγια, που δόθηκαν σε πελάτες και σε managers. Σύμφωνα με την έρευνα, οι δομές F&B Management στα ξενοδοχεία All inclusive στην Ελλάδα είναι ανταγωνιστικές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συμπέρασμα είναι ότι τα επισιτιστικά τμήματα έχουν ένα πιστοποιημένο σύστημα διασφάλισης ποιότητας στην Ελλάδα. Τέλος, οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για την άνεση των πελατών στην Ελλάδα, όμως χρειάζονται βελτίωση ως προς τη συμπεριφορά του προσωπικού στους πελάτες.
Ευελπιστώ η συγκεκριμένη μελέτη να αποτελέσει χρήσιμο εγχειρίδιο για μελλοντικούς ερευνητές του συγκεκριμένου θέματος.