Ιδρυματικό Καταθετήριο DSpace

Διαχρονική εξέλιξη της περιβαλλοντικής κατάστασης και της αλιευτικής παραγωγής του κόλπου Καλλονής της νήσου Λέσβου (Μυτηλίνης)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Βιδάλης, Κοσμάς
dc.contributor.author Γαμπιεράκη, Στυλιανή Α.Μ. 12061
dc.date.accessioned 2020-03-03T10:12:03Z
dc.date.available 2020-03-03T10:12:03Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.uri http://repository.library.teimes.gr/xmlui/handle/123456789/8073
dc.description.abstract Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας πραγματεύεται τις ιχθυοκαλλιέργειες του κόλπου Καλλονής και την διαχρονική εξέλιξη της περιβαλλοντικής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή μοχλό ανάπτυξης αλλά και ως πηγή περιβαλλοντικών προβλημάτων. Στο πρώτο κεφάλαιο της διπλωματικής, γίνεται εκτενής αναφορά στους στόχους που έχει η υπάρχουσα μελέτη, στον κόλπο της Καλλονής, στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του κόλπου, στα ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν όσον αφορά τον κόλπο, τα οικοσυστήματα που το απαρτίζουν και κατ΄ επέκταση την χλωρίδα και την πανίδα . Στη συνέχεια, το ενδιαφέρον μας στρέφεται πιο συγκεκριμένα στην αναλυτική περιγραφή της περιοχής μελέτης. Σ’ αυτή την προσπάθεια εντάσσονται, πιο αναλυτικά στοιχεία όσον αφορά τον κόλπο της Καλλονής και δίνεται ο ορισμός της περιοχής μελέτης. Έπειτα δίνονται στοιχεία που αφορούν τις περιβαλλοντικές παραμέτρους ,το υπάρχον οικοσύστημα, τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής μελέτης, τα μετεωρολογικά και υδρολογικά στοιχεία του κόλπου Καλλονής και τους παραγωγικούς τομείς που εδρεύουν στην περιοχή και ενισχύουν την οικονομική βιωσιμότητα. Τέλος επισημαίνεται η αλιευτική σύνθεση που παρατηρείται στον κόλπο της Καλλονής. Στο επόμενο κεφάλαιο της διπλωματικής, γίνεται η αποτίμηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων που ισχύουν στον κόλπο της Καλλονής. Γίνεται μια εισαγωγική αναφορά στην διαχρονική εξέλιξη των περιβαλλοντικών παραμέτρων της περιοχής μελέτης. Έπειτα, γίνεται αναφορά στην θερμοκρασία που έχει η θάλασσα που περιβάλλει τον κόλπο, το διαλυμένο οξυγόνο που υπάρχει ,το ph καθώς και την αλατότητα που υπάρχει. Κατόπιν, στην επόμενη ενότητα γίνεται αναφορά στις τις ιχθυοκαλλιέργειες του κόλπου της Καλλονής καθώς και τα αλιευτικά στοιχεία που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα. Παρουσιάζεται η διαχρονική εξέλιξη του κόλπου της Καλλονής όσον αφορά τα αλιευτικά στοιχεία που υπάρχουν. Τέλος δίνονται στοιχεία σχετικά με τον αριθμό και το είδος των σκαφών που αλιεύουν στον κόλπο της Καλλονής. Σ’ αυτή την προσπάθεια εντάσσονται και στοιχεία που δείχνουν την ποιοτική και ποσοτική σύνθεση των αλιευμάτων. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται σαφής αναφορά στις περιβαλλοντικές και αλιευτικές παραμέτρους που υπάρχουν, πιο συγκεκριμένα, γίνεται ένας συσχετισμός μεταξύ των περιβαλλοντικών και αλιευτικών δεδομένων που υπάρχουν, τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί στην ποιοτική και ποσοτική σύνθεση των αλιευμάτων που σχετίζονται με τις αλλαγές στην αλιευτική προσπάθεια, τις αλλαγές στην ποιοτική και ποσοτική σύνθεση των αλιευμάτων που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές αλλαγές και τις απειλές που υπάρχουν. Εν κατακλείδι, στην τελευταία ενότητα της διπλωματικής εξάγονται τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει για τις περιβαλλοντικές συνθήκες που ισχύουν στον κόλπο της Καλλονής και πως αυτές επηρεάζουν τις ιχθυοκαλλιέργειες και την αλιεία σε ένα γενικότερο πλαίσιο, γίνεται αναφορά σε ένα πλάνο το οποίο θα μπορούσε θεωρητικά να αποτελέσει τον μοχλό ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. el
dc.language.iso el_GR el
dc.publisher Πανεπιστήμιο Πατρών el
dc.subject Αλιευτική παραγωγή el
dc.subject Περιβαλλοντική προστασία el
dc.subject Ιχθυοκαλλίεργεια Καλλονής Λέσβου - Μελέτη περίπτωσης el
dc.title Διαχρονική εξέλιξη της περιβαλλοντικής κατάστασης και της αλιευτικής παραγωγής του κόλπου Καλλονής της νήσου Λέσβου (Μυτηλίνης)
dc.type Πτυχιακή Εργασία el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής