Επιτομή:
Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις είναι οι κινητήριες δυνάμεις της βιώσιμης ανάπτυξης και μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και παράλληλα δημιουργούν προστιθέμενη αξία στους μετόχους των εταιρειών. Παρά τη γενική άποψη ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις είναι ένας καινούριος θεσμός, οι ρίζες τους βρίσκονται στα τέλη της δεκαετίας του ’50 στη περιοχή silicon Valley των Η.Π.Α. Το όνομα τους είναι συνδεδεμένο με τον κλάδο της τεχνολογίας παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχουν επεκταθεί και σε άλλους τομείς της οικονομίας όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιοτεχνολογία, χρηματοοικονομικά και εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας.
Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται το θέμα της νεοφυούς επιχείρησης και τις διάφορες παραμέτρους που καθορίζουν την πορεία της. Για την καλύτερη μελέτη του θέματος έχουμε πραγματοποιήσει βιβλιογραφική ανασκόπηση αναφέροντας τα βασικότερα συμπεράσματα υπαρχουσών ερευνών και εμπειρική έρευνα μέσω ερωτηματολογίου που στείλαμε σε νεοφυείς επιχειρήσεις στη προσπάθεια εξαγωγής κάποιων συμπερασμάτων σχετικά με τις νεοφυείς επιχειρήσεις και την ελληνική πραγματικότητα.
Η δομή της παρούσας εργασίας έχει ως εξής:
Αρχικά θα αναλύσουμε τα στάδια εξέλιξης μια νεοφυούς επιχείρησης και τους διάφορους τρόπους χρηματοδότησης που αδιαμφισβήτητα αποτελούν ζωτικό στοιχείο για τον εκάστοτε ιδιοκτήτη στη προσπάθεια υλοποίησης της επιχειρηματικής του ιδέας. Στη συνέχεια θα αναφερθούμε στις θεωρίες κεφαλαιακής διάρθρωσης και πως αυτές επηρεάζουν την κερδοφορία και τον τρόπο χρηματοδότησης μιας επιχείρησης αφού το κόστος κεφαλαίου είναι το ποσοστό απόδοσης που απαιτούν οι επενδυτές για να επενδύσουν τα κεφάλαιά του σε μία εταιρεία. Στο τρίτο κεφάλαιο θα αναλύσουμε τις διαφορετικές νομικές μορφές με τις οποίες μπορεί να συσταθεί μία νεοφυής επιχείρηση και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που κάθε μία έχει. Στο ίδιο κεφάλαιο θα περιγράψουμε αναλυτικά την αναγκαιότητα του επιχειρηματικού πλάνου και θα κατασκευάσουμε ένα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς για μία υποθετική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο κλάδο των υπηρεσιών πληροφόρησης. Το τελευταίο μέρος της εργασίας αποτελεί την εμπειρική προσέγγισης του θέματός μας αφού με τη χρήση ερωτηματολογίου διεξήγαμε έρευνα σε νεοφυείς επιχειρήσεις τα αποτελέσματα των οποία παρουσιάζονται στο τέταρτο κεφάλαιο