Επιτομή:
Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται τη συμβολή της μηχανογραφημένης λογιστικής στο έργο του λογιστή. Μέσα από την εμπειρική έρευνα ερωτήθηκαν 30 λογιστές – στελέχη επιχειρήσεων στην περιοχή της Αττικής και πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή των Μεσογείων – Ανατολικής Αττικής, για την άποψή τους σχετικά με διάφορα στοιχεία μηχανογραφημένης λογιστικής και τους παράγοντες που την επηρεάζουν. Ο σκοπός της έρευνας είναι η αξιολόγηση της μηχανογραφημένης λογιστικής και των συστημάτων που χρησιμοποιούν οι λογιστές με στόχο να συμπεράνουμε δυνατά και αδύνατα στοιχεία της και να μελετήσουμε την εφαρμογή της στις επιχειρήσεις και το πόσο χρήσιμη είναι.
Η μεθοδολογία έρευνας που επιλέχθηκε είναι αυτή της απλής τυχαίας δειγματοληψίας μέσω της συλλογής ανώνυμων ερωτηματολογίων και στην συνέχεια η στατιστική ανάλυσή τους στο λογισμικό SPSS. Το ερωτηματολόγιο στάλθηκε ηλεκτρονικά, μέσω φόρμας, το χρονικό διάστημα από 5 Φεβρουαρίου έως 22 Φεβρουαρίου 2020 σε στελέχη επιχειρήσεων-λογιστές στην περιοχή της Αττικής (Μεσόγεια – Ανατ. Αττική). Το δείγμα που επιλέχθηκε ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, την προϋπηρεσία και τον τύπο εταιρείας που εργάζεται με σκοπό να έχουμε μια γενική εικόνα από όποιο υπόβαθρο βρίσκεται ο λογιστής – στέλεχος της επιχείρησης για τη συμβολή της μηχανογραφημένης λογιστικής.
Αρχικά, παρατίθεται η βιβλιογραφική ανασκόπηση όπου αναλύονται βασικά στοιχεία της λογιστικής, της μηχανογράφησης και της συμβολής της πληροφορικής στη λογιστική. Ύστερα αναλύονται τα αποτελέσματα της εμπειρικής έρευνας. Το ερωτηματολόγιο είναι δομημένο με τον εξής τρόπο: ερωτήσεις ανά κατηγορία στοιχείων και πιθανές απαντήσεις – στοιχεία τα οποία αντλούνται από τις λογιστικές ανάγκες και το δείγμα αξιολογεί τα προτεινόμενα στοιχεία ανάλογα με τη σημαντικότητά τους.
Σε μεγάλο ποσοστό η αξιολόγηση είχε πολύ θετικά αποτελέσματα για τη χρησιμότητα του λογιστικού πληροφοριακού συστήματος και καταφέραμε να εκμαιεύσουμε ποια στοιχεία είναι σημαντικά για την ομαλή εφαρμογή του συστήματος, ποια δυσκολεύουν αυτή και ποιες δεξιότητες καλείται να έχει ο λογιστής. Μερικές απαραίτητες εφαρμογές που έδειξε η εμπειρική έρευνα είναι η μέτρηση κόστους και κέρδους, ακολουθεί η μέτρηση χρηματοοικονομικών μεγεθών. Αναφορικά με το έργο του λογιστή τα στοιχεία που ξεχώρισαν ήταν η εξοικονόμηση χρόνου, η ακρίβεια των στοιχείων και η ταχύτητα παροχής αναφορών.