dc.description.abstract |
Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πλαισίων στη στέγη του θερμοκηπίου μειώνει την ηλιακή ακτινοβολία που διέρχεται από το υλικό κάλυψης και λαμβάνεται από τα φυτά στο εσωτερικό του θερμοκηπίου, επηρεάζοντας τον φωτισμό τους και συνεπώς την απόδοση της καλλιέργειας. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να εξεταστεί η επίδραση της μερικής σκίασης των φωτοβολταϊκών πλαισίων στην ανάπτυξη και τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά των φυτών ρόκας (Eruca sativa L) που καλλιεργούνται σε ένα θερμοκήπιο, και να διερευνηθεί η συσχέτιση μεταξύ των περιβαλλοντικών συνθηκών του θερμοκηπίου και της παραγωγικότητας (ποσοτικοί δείκτες ανάπτυξης) των φυτών .
Οι τύποι των φωτοβολταϊκών που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα μελέτη είναι τα φωτοβολταϊκά πολυκρυσταλλικού πυριτίου (pc-Si), τοποθετημένα στην οροφή του θερμοκηπίου με νότιο προσανατολισμό και συνεχή παρακολούθηση των μετρήσεων μέσω Datalogger συνδεδεμένου στο δίκτυο. Τα αποτελέσματα λαμβάνονται από μια καλλιεργητική περίοδο ρόκας μέσα σε δύο ίδια θερμοκήπια, το ένα με φωτοβολταϊκά τοποθετημένα στην οροφή (glassPV) και μια άλλη μονάδα χωρίς φωτοβολταϊκά (glass).
Οι φωτοβολταϊκές μονάδες παρήγαγαν ηλεκτρική ισχύ 26,67 kWh kWhm-2 για τη χαρακτηριστική περίοδο της καλλιέργειας (Μάιος - Ιούνιος), δημιουργώντας επίσης σκίαση θερμοκηπίου 20%. Τα ποσοτικά αποτελέσματα της καλλιέργειας έδειξαν σημαντική μείωση της παραγωγικότητας των φυτών ρόκας όταν καλλιεργείται υπό συνθήκες μερικής σκίασης από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών panels στην οροφή του θερμοκηπίου.
Η καλλιέργεια ρόκας που επιλέχθηκε για τα πειράματα (Eruca sativa Mill.) είναι παραδοσιακά καλλιεργούμενο φυτό, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου, με καλή προσαρμοστικότητα τόσο στα ανοικτά χωράφια όσο και στα θερμοκηπιακά συστήματα καλλιέργειας και η καταναλωτική του ζήτηση έχει αυξηθεί επειδή τα τελευταία χρόνια η ρόκα έχει γίνει δημοφιλής στην Κεντρική Ευρώπη. |
el |