Επιτομή:
Η παρούσα μελέτη αφορά τις εμπειρίες των ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα επικεντρώνεται στην ποιότητα ζωής των ατόμων αυτών, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά τη φοίτησή τους σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ), στα προβλήματα που αφορούν τα μαθήματα και τον τρόπο εξέτασης, αλλά και στις διακρίσεις και δυσκολίες σε κοινωνικό επίπεδο. Ο βασικός σκοπός της έρευνας δεν είναι να διερευνηθούν οι δυσκολίες μόνο στο μαθησιακό κομμάτι, αλλά κυρίως στο παρεχόμενο επίπεδο φοίτησης σε σχέση με τους συμφοιτητές τους τυπικής ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση τους τόσο από τους καθηγητές όσο και από τους υπόλοιπους φοιτητές.
Στη βιβλιογραφική ανασκόπηση, αναφέρονται ορισμοί των μαθησιακών δυσκολιών και καταγράφονται αναλυτικά οι μαθησιακές δυσκολίες. Επίσης, αναλύονται οι δυσκολίες των ατόμων αυτών τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Τέλος, τονίζεται η σημαντικότητα της λογοθεραπείας στην έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση των μαθησιακών δυσκολιών, καθώς και τα θετικά αποτελέσματα που δύναται να προσφέρει.
Το δείγμα αποτελείται από φοιτητές και απόφοιτους ΑΕΙ. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που αποτελείται από 40 σχετικές ερωτήσεις. Το ερωτηματολόγιο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και ήταν ανώνυμο, διασφαλίζοντας έτσι, το απόρρητο της διαδικασίας. Κατόπιν συλλογής 89 έγκυρων απαντήσεων, η στατιστική ανάλυση δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το SPSS. Τα αποτελέσματα δεν είναι πολύ θετικά, διότι τα άτομα αυτά φαίνεται να αντιμετωπίζουν διακρίσεις, αυξημένο άγχος, δυσκολίες στα μαθήματα, στις κοινωνικές σχέσεις και γενικότερα στην ποιότητα ζωής τους. Επομένως, θα ήταν πολύ χρήσιμο να γίνεται σε κάθε σχολή σχετική ενημέρωση για τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, να επισημαίνεται το νομοθετικό πλαίσιο και να γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν οι δυσκολίες σε όλα τα επίπεδα, προάγοντας έτσι, μία καλύτερη ποιότητα ζωής για αυτά τα άτομα.