Επιτομή:
Με την άρση των φυσικών εμποδίων από τον άνθρωπο, αρκετά είδη εξαπλώθηκαν σε τοποθεσίες που απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα από το φυσικό τους ενδιαίτημα. Αυτά τα μη ιθαγενή είδη, γνωστά και ως Χωροκατακτητικά Είδη, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες, είναι δυνατόν είτε να αποτύχουν να εγκατασταθούν και να εκλείψουν, είτε να σημειώσουν τόση επιτυχία ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά και να αποδειχθούν σημαντική απειλή για τα οικοσυστήματα, τις καλλιέργειες, το ζωικό κεφάλαιο, την τοπική οικολογική ισορροπία ή και την υγεία του ανθρώπου, με σοβαρές πολλές φορές οικονομικές συνέπειες.
Το κολεόπτερο Melolontha melolontha είναι ένα από αυτά και προκαλεί σοβαρές καταστροφές εδώ και χρόνια. Πρόκειται για φυτοφάγο έντομο, ιθαγενές της Ευρώπης, με σχετική παρουσία στην Ασιατική και Αφρικανική ήπειρο και με μεγάλη οικονομική σημασία, γι’ αυτό και απαιτείται πολύ καλός σχεδιασμός και προσεκτική εφαρμογή διαφόρων μέτρων αντιμετώπισής του ώστε η συνέπεια της παρουσίας του να μην είναι καταστροφική.
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως στόχους: τη γνωριμία με τη μορφολογία και βιο-οικολογία του εντόμου, τη μελέτη των συμπτωμάτων του ανάλογα με τον ξενιστή, την ανασκόπηση των διάφορων, καινοτόμων και μη, τρόπων αντιμετώπισης των ακμαίων και των προνυμφών καθώς και την έρευνα για νέες μεθόδους καταπολέμησης του εντόμου.
Καταλήγοντας, γίνεται λόγος για τη δυσκολία της αντιμετώπισης του εντόμου και το αν είναι εφικτή ή όχι, καθώς και της δυνατότητας εύρεσης νέων μεθόδων για την αντιμετώπιση του.