dc.description.abstract |
Το γεγονός πως ανέλαβα την εκπόνηση μιας εργασίας σχετικής με το Λαύριο οφείλεται στο ότι είμαι πολίτης της Λαυρεωτικής και με αφορά άμεσα η ιστορία και η εξέλιξη του τόπου μου. Το θέμα της σχετίζεται με την περιβαλλοντική επιχειρηματική προστασία στο Λαύριο. Σκοπός αυτής της ανάλυσης είναι να παρουσιαστεί η περιβαλλοντική καταστροφή εξαιτίας της μακραίωνης εξόρυξης μεταλλευμάτων στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και να παρουσιαστούν οι τρόποι αποκατάστασης αυτής.
Η παρούσα πτυχιακή εργασία χωρίζεται σε τρία κεφάλαια που αφορούν αρχικά τη δράση του ΤΠΠΛ, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, την περιβαλλοντική αποκατάσταση στο κτήριο του Κονοφάγου και γενικά τα πράσινα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης που εκπονεί το ΤΠΠΛ, την περιβαλλοντική πολιτική του ΚΠΕ και την εξυγίανση των παραλιών Θορικού και Μπλέντας.
«Η μετάβαση στην αειφόρο ανάπτυξη απαιτεί μεταξύ των άλλων μία ικανοποιητική παροχή περιβαλλοντικής πληροφόρησης. Αναλυτικές εκθέσεις για το περιβάλλον μπορούν να βοηθήσουν στην εκτίμηση εναλλακτικών στρατηγικών, να βελτιώσουν την πολιτική αξιοπιστία και να ικανοποιήσουν το δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν» (Stanners and Bourdeau, 1995, σελ. 2). Όμως, για να εφαρμοστεί στην κλίμακα μίας πόλης, από τη Δημοτική Αρχή, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα κάθε μελέτης πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την αποτελεσματική εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής και στρατηγικής, καθώς και να λειτουργήσουν ως ένα χρήσιμο εργαλείο για την πληροφόρηση του κοινού και την ευαισθητοποίηση του σε περιβαλλοντικά προβλήματα. Στην παρούσα φάση, η περιβαλλοντική αποκατάσταση έχει επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, ωστόσο η μόλυνση παραμένει σε υψηλά επίπεδα και πολλά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη. |
el |