Επιτομή:
Μόλις ολοκληρώθηκε ο 20ος αιώνας η τεχνολογική έκρηξη που συντελέστηκε και τη μετάβαση στον 21ο ήρθαν στην επικαιρότητα προβλήματα τα οποία ενώ ήταν επισημασμένα από νωρίς στο τέλος μεγιστοποιήθηκαν. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η ρύπανση του περιβάλλοντος. Οι ειδικοί στην προσπάθειά τους να περιορίσουν το πρόβλημα έστρεψαν το ενδιαφέρον τους σε διάφορους τρόπους και υλικά τα οποία βρίσκονται παντού στη φύση είναι φιλικά στο περιβάλλον και μη τοξικά. Στην πτυχιακή εργασία το ορυκτό που χρησιμοποιήθηκε είναι ο παλυγορσκίτης και η ικανότητά του στην ιοντοανταλλαγή όταν βρεθεί μέσα σε ένα διάλυμα αμμωνίου.
Στην αρχή έγινε αναφορά στην ιοντοανταλλαγή και πως λειτουργεί. Έπειτα γίνεται αναφορά του παλυγορσκίτη και στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις ιδιότητες του παλυγορσκίτη. Τέλος αναφέρεται το κοίτασμα της λεκάνης των Βεντζίων στα Γρεβενά, με ποιον τρόπο σχηματίστηκε και ποια είναι η σύσταση του.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αρχίζουμε με την παρασκευή διαλύματος χλωριούχου νατρίου και τη διαδικασία εμπλουτισμού του παλυγορσκίτη. Επίσης περιγράφονται αναλυτικά τα πειράματα στα οποία χρησιμοποιήθηκε η άργιλος, τα οποία είναι: (α) πείραμα ανταγωνιστικότητας, (β) χρόνου, (γ) θερμοκρασίας, (δ) μάζας όγκου, (ε) pH και (στ) αρχικής συγκέντρωσης ρύπου.
Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζoυμε τη διαδικασία των μετρήσεων με παρουσίαση της μεθόδου που εργαστήκαμε για την παρασκευή αντιδραστηρίων που χρησιμοποιήσαμε, τον εξοπλισμό που εκτελέσαμε τις μετρήσεις, έπειτα την πορεία των μετρήσεων και τέλος τον τρόπο υπολογισμού του αποτελέσματος.
Στο τέταρτο κεφάλαιο αναφέρονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων του κάθε πειράματος και εκθέτονται πίνακες και γραφήματα των αποτελεσμάτων.
Στο πέμπτο κεφάλαιο αναλύουμε τα αποτελέσματα με βάση τα πειράματα και τις μετρήσεις που έφεραν το μέγιστο αποτέλεσμα.