Επιτομή:
Στην παρούσα διπλωματική εργασία ερμηνεύεται πως οι χρηματοπιστωτικές συγχωνεύσεις και εξαγορές χρησιμοποιούνται ως ενισχυτικό εργαλείο της ανταγωνιστικής θέσης των τραπεζών, κυρίως στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν τα επακόλουθα των κρίσεων και συγκεκριμένα αξιολογούνται οι χρηματοοικονομικές επιπτώσεις των πρόσφατων συγχωνεύσεων και εξαγορών στην τράπεζα Πειραιώς.
Με την εισαγωγή διατυπώνουμε το σκοπό της εργασίας, τη δομή της και την ερευνητική μεθοδολογία. Πραγματοποιείται έπειτα, μια περιγραφή της ιστορίας και του προφίλ του ομίλου της τράπεζας Πειραιώς, της ιστορίας του τραπεζικού χώρου, των εξελίξεων στον τομέα των συγχωνεύσεων και εξαγορών τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και αναφέρονται οι συνέπειες και επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Αναλύονται στη συνέχεια τα πλεονεκτήματα, οι κίνδυνοι και τα αποτελέσματα της στρατηγικής αυτής, τα κριτήρια επιλογής των τραπεζών για τη συμμετοχή τους σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, τα είδη και οι μορφές, οι παράγοντες επιτυχίας και αποτυχίας, τα στάδια, τα κίνητρα, οι αιτίες και οι λόγοι και τέλος, οι μέθοδοι και τα εργαλεία αξιολόγησης των τραπεζικών συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Επίσης, εξετάζεται το θεσμικό, νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο των τραπεζικών συγχωνεύσεων και εξαγορών, η τραπεζική εποπτεία και το κανονιστικό πλαίσιο, τα μέτρα προστασίας των τραπεζών, εν μέσω κρίσης, με σκοπό την επάρκεια κεφαλαίων και χρηματοδότησης αλλά και τα μέτρα προστασίας των καταθετών.
Παρατίθεται σε νέα ενότητα η εγχώρια και διεθνή βιβλιογραφική επισκόπηση και ανασκόπηση αντίστοιχων μελετών, εστιάζοντας στα αποτελέσματα και συμπεράσματά τους. Το δεύτερο μέρος αποτελεί την εμπειρική μελέτη και ανάλυση της εργασίας, όπου αναλύονται η χρηματοοικονομική θέση και η κατάσταση της Τράπεζας Πειραιώς των κρίσιμων ετών, δηλαδή από το έτος εμφάνισης της χρηματοοικονομικής κρίσης (έτος 2008) και μέχρι το έτος 2015 όπου ολοκληρώθηκαν πλέον οι διαδικασίες συγχωνεύσεων και εξαγορών, αντλώντας τα δεδομένα και τα στοιχεία της έρευνάς μας από την κατάσταση Οικονομικής Θέσης (Ισολογισμός τέλους χρήσης) και από την κατάσταση Εισοδήματος (Αποτελεσμάτων χρήσης), εφαρμόζοντας τις μεθόδους - εργαλεία ανάλυσης των συγκριτικών χρηματοοικονομικών καταστάσεων, των χρηματοοικονομικών καταστάσεων τάσης, των καταστάσεων κοινού μεγέθους και των αριθμοδεικτών. Τέλος, εξετάζονται οι επιδράσεις πριν και μετά τις πρόσφατες συγχωνεύσεις και εξαγορές, εστιάζοντας στους τομείς της κεφαλαιακής επάρκειας, της ρευστότητας, της αποδοτικότητας και κερδοφορίας, της αποτελεσματικότητας και της περιουσιακής και χρηματοδοτικής διάρθρωσης της τράπεζας.