Επιτομή:
Τα τελευταία χρόνια οι αυξημένες απαιτήσεις των πελατών για τραπεζικές συναλλαγές βασισμένες στην ταχύτητα, στην ευκολία και την ασφάλεια οδήγησαν στην σταδιακή αντικατάσταση της παραδοσιακής τραπεζικής από την ηλεκτρονική τραπεζική. Η χρήση των εναλλακτικών δικτύων συνέβαλε με ποικίλους τρόπους στην ανάπτυξη νέων τρόπων τραπεζικών συναλλαγών. Τα Internet Banking, Mobile Banking, Phone Banking, ΑΤΜ, POS, APS αποτελούν μόνο μερικούς από αυτούς τους τρόπους. Επιπλέον υπάρχουν και υπό νέες τάσεις με βάση τεχνολογίες βιομετρικής, καταστήματα χωρίς υπαλλήλους και ψηφιακές τράπεζες. Παρά την ευρεία ανάπτυξη των παραπάνω εναλλακτικών δικτύων οι πελάτες των ελληνικών συστημικών τραπεζών υιοθετούν με βραδύτερο ρυθμό τις νέες εξελίξεις και η παραδοσιακή τραπεζική αποτελεί ακόμα την πρώτη τους επιλογή.
Σκοπός της εργασίας είναι η ανάδειξη των εναλλακτικών δικτύων της ηλεκτρονικής τραπεζικής και της χρήσης τους, μέσα από την ανάλυση και τις εμπειρικές διαπιστώσεις της εφαρμογής τους. Η αντίστοιχη βιβλιογραφία αποτελεί εργαλείο για την αποσαφήνιση των εννοιών και για την λεπτομερή ανάπτυξη των κατηγοριών των εναλλακτικών δικτύων της ηλεκτρονικής τραπεζικής.
Οι τράπεζες δραστηριοποιούνται σε ένα περιβάλλον στο οποίο η τεχνολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και η ηλεκτρονική τραπεζική αποτελεί κομμάτι στρατηγικής σημασίας για τις ίδιες. Συγκεκριμένα, οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες έχουν αναδείξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως προτεραιότητα τους και επενδύουν σημαντικά ποσά για την ενίσχυση του, έτσι προσφέρουν πολλά εναλλακτικά κανάλια υψηλού επιπέδου βασισμένα σε καινοτομίες. Οι τράπεζες θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές και το επιτυγχάνουν με την υιοθέτηση ολοένα και μεγαλύτερων πρωτοβουλιών στον τομέα της ηλεκτρονικής τραπεζικής.