dc.description.abstract |
Η έλευση ενός ιού έπιασε απροετοίμαστη την διεθνή κοινότητα. Η αδυναμία αντιμετώπισής του με φαρμακευτική αγωγή, οδήγησε τις κοινωνίες σε καραντίνα με αποτέλεσμα μια κρίση υγείας να μετατραπεί σε οικονομική κρίση. Οι επιχειρήσεις σταμάτησαν να λειτουργούν και η ζήτηση ελαχιστοποιήθηκε.
Η παγκόσμια οικονομία συνολικά αναμένεται να οδηγηθεί σε ύφεση για το 2020, με την Ευρώπη να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό και την Ελλάδα σε ακόμη περισσότερο.
Οι κυβερνήσεις για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κρίσης παίρνουν μέτρα στήριξης των οικονομιών τους, στηρίζοντας τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους ανέργους, παρέχοντας την μέγιστη δυνατή ρευστότητα. Κάθε κράτος βοηθάει την εθνική του οικονομία ανάλογα με τις δικές του δυνατότητες και τη δικιά του πολιτική.
Η Ευρωπαϊκή ένωση ως συνομοσπονδία κρατών, παίρνει αποφάσεις τις χώρες μέλη της.
Η Ελλάδα ως αδύναμη οικονομία αναμένεται να υποστεί μεγάλο πλήγμα από την κρίση. Παρόλη την καλή πορεία που είχε πριν ξεσπάσει ο κορωνοϊός, αναμένεται να οδηγηθεί σε μεγάλη ύφεση και υψηλά ποσοστά ανεργίας. Οι αποφάσεις της Ευρώπης αλλά και η πορεία του τουρισμού θα καθορίσουν τα τελικά αποτελέσματα.
Πολλές χώρες με αναδυόμενες αγορές θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στη διαχείριση του χρέους τους, με αποτέλεσμα να δανειστούν και να καταφύγουν σε μηχανισμό στήριξης. Επίφοβες για την ίδια κατάληξη είναι οι μεσογειακές χώρες, που προσπαθούν να το αποφύγουν μέσω της έκδοσης ενός ευρωομολόγου.
Η κρίση θα επιφέρει δομικές αλλαγές στο οικονομικό σύστημα κυρίως στην υγεία, επηρεάζοντας παράλληλα την εργασία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την παραγωγή, τις μεταφορές και το περιβάλλον. Η παγκοσμιοποίηση θα δεχθεί ισχυρό κτύπημα από τις εξελίξεις.
Το 2021 αναμένεται να είναι χρονιά ανάκαμψης, χωρίς ωστόσο η οικονομία να επανέλθει στα επίπεδα του 2019. |
el |