dc.description.abstract |
Η τεχνολογία έχει εισβάλλει σχεδόν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Σε καθημερινή βάση γίνεται η χρήση του Διαδικτύου καθώς και διάφορων εφαρμογών, είτε μέσω υπολογιστή είτε μέσω φορητών συσκευών, για να εκτελεστούν συναλλαγές και αγορές, για την ενημέρωση, τη μουσική ή ακόμα και για θέματα εκπαίδευσης. Η πρόσβαση με λίγα κλικ σε τεράστιο όγκο πληροφοριών και η ποικιλία επιλογών που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο, έχουν δημιουργήσει νέες συνήθειες και συμπεριφορές στους εν δυνάμει καταναλωτές. Και οι σύγχρονες επιχειρήσεις οφείλουν να ακολουθήσουν τις εξελίξεις και να προσφέρουν στο κοινό ό,τι χρειάζεται, εύκολα, αξιόπιστα και γρήγορα.
Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι ο τομέας του τουρισμού. Οι εν δυνάμει τουρίστες κάνουν την έρευνα αγοράς μέσω του Διαδικτύου. Εξετάζουν τους προορισμούς, αναζητούν τουριστικά πακέτα και προϊόντα, συγκρίνουν τιμές, διαβάζουν κριτικές, στέλνουν emailμε ερωτήσεις σε τουριστικές επιχειρήσεις και στο τέλος κάνουν την κράτησή τους μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος κρατήσεων. Αυτό συνεπάγεται ότι κάθε τουριστική εταιρεία και ιδιαίτερα τα τουριστικά γραφεία, πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρουν στους χρήστες όλα τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες να επιλέξουν οι καταναλωτές τα δικά τους τουριστικά προϊόντα.
Η ανάπτυξη ιστοσελίδας, συστημάτων κρατήσεων και γενικά συστημάτων πληροφορικής, είναι μονόδρομος για κάθε τουριστικό γραφείο. Όλες οι μεγάλες αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ξενοδοχειακές μονάδες και διάφορες εταιρείες παροχής τουριστικών υπηρεσιών, διαθέτουν ήδη προηγμένα συστήματα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης με τα αντίστοιχα συστήματα των μικρότερων τουριστικών επιχειρήσεων κα γραφείων. Τεράστιες βάσεις δεδομένων και όγκος πληροφοριών χρησιμοποιούνται καθημερινά στο Διαδίκτυο. Και αποτελούν στοιχεία αναγκαία για κάθε τουριστικό γραφείο, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και η ανταγωνιστικότητά του. Η παρούσα εργασία αναλύει τα βήματα, τις διαδικασίες και τη μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθήσει ένα τουριστικό γραφείο, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει μια βάση δεδομένων για τις λειτουργίες του, δηλαδή ουσιαστικά το δικό του σύστημα κρατήσεων. |
el |