Επιτομή:
Οι επιχειρήσεις σήμερα καλούνται να αντιμετωπίσουν ποικίλες και σημαντικές προκλήσεις. Τα Πληροφοριακά Συστήματα είναι απαραίτητα για τη διοίκηση των επιχειρήσεων και την προσφορά χρήσιμων προϊόντων και υπηρεσιών. Η ανάπτυξη του Διαδικτύου (Internet), η παγκοσμιοποίηση των συναλλαγών, η άνοδος των οικονομιών της πληροφορίας και η ψηφιακή ολοκλήρωση, αναδιαμορφώνουν σήμερα το ρόλο των Πληροφοριακών Συστημάτων στις επιχειρήσεις και τη διοίκηση. Στη μάχη της αγοράς, ένας από τους σημαντικότερους τομείς της πληροφορικής που υποστηρίζει τις επιχειρήσεις, είναι τα Ολοκληρωμένα Συστήματα Επιχειρησιακών Πόρων (συστήματα ERP - Enterprise Resource Planning), τα οποία παρέχουν ενιαίο τρόπο λειτουργίας με τυποποιημένες διαδικασίες. Η αλματώδης ανάπτυξη της επιστήμης της πληροφορικής τα τελευταία χρόνια, έχει καταστήσει την πληροφορία ως ένα από τα βασικότερα και πολυτιμότερα αγαθά. Μια Βάση Δεδομένων είναι ένα σύνολο αρχείων με υψηλό βαθμό οργάνωσης, τα οποία είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους με λογικές σχέσεις, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται από πολλές εφαρμογές και από πολλούς χρήστες ταυτόχρονα. Μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται Αποθήκη Πληροφοριών (Data Warehouse), είναι στην ουσία μια βάση δεδομένων για την πληροφόρηση της διοίκησης, που έχει σαν στόχο την ανάπτυξη Συστημάτων Υποβοήθησης Λήψης Επιχειρηματικών Αποφάσεων (EIS – Executive Information Systems και DSS – Decision Support Systems).
Η παρούσα πτυχιακή εργασία, έχει ως αντικείμενο μελέτης σημαντικά θέματα για την ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στη σύγχρονη κοινωνία της πληροφορικής, εστιάζοντας το ενδιαφέρον στα Λογιστικά Πληροφοριακά Συστήματα (Accounting Information Systems) και την Επιχειρηματική Ευφυΐα (Business Intelligence). Ερευνάται το θέμα λογιστική διαδικασία και επιχειρηματική ευφυΐα σε λογισμικό ERP σε ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στη λογιστική διαδικασία μέσα από τα ERP συστήματα και στις λειτουργίες που αυτά παρέχουν. Πολλές επιχειρήσεις και οργανισμοί στην Ευρώπη και στην Αμερική υιοθετούν τα συγκεκριμένα συστήματα. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αύξηση στην χρήση αυτών των συστημάτων αλλά όσον αφορά την επιχειρηματική ευφυΐα, δεν υπάρχει σχετική έρευνα και ενημέρωση. Υπογραμμίζονται οι έννοιες των Λογιστικών Πληροφοριακών Συστημάτων, καθώς και πώς μία επιχείρηση μπορεί να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με την υλοποίηση αυτών των συστημάτων. Γι’ αυτό, η αλλαγή αυτή στα επιχειρηματικά περιβάλλοντα και η αποδοχή της από τους χρήστες, κρίνεται αναγκαία. Κύριος στόχος της εργασίας, είναι η ανάλυση και επεξήγηση των Λογιστικών Πληροφοριακών Συστημάτων, αξιολογώντας τις αλλαγές που επιφέρουν στην οργάνωση και τη διοίκηση των σύγχρονων επιχειρήσεων. Βασική μας μέριμνα, είναι η παρουσίαση της νέας τεχνολογίας όσον αφορά τη λογιστική διαδικασία και η επίδρασή της στο ευρύτερο επιχειρησιακό περιβάλλον. Ακολουθούν, η θεωρητική προσέγγιση των συστημάτων επιχειρηματικής ευφυΐας, καθώς και των Λογιστικών Πληροφοριακών Συστημάτων, καθώς και η εξέταση, σε μεγαλύτερο βάθος, των συστημάτων αυτών στην ελληνική πραγματικότητα.
Ειδικότερα, στην κάτωθι πτυχιακή εργασία παρουσιάζεται αναλυτικά η λειτουργία των λογιστικών πληροφοριακών συστημάτων. Αναλύονται οι κλάδοι της και παρατίθεται μια ιστορική αναδρομή από τα πρωτόγονα χρόνια έως το σήμερα. Παράλληλα, μελετάτε η έννοια της πληροφορίας, των δεδομένων, του συστήματος, της οργάνωσης καθώς και η έννοια του ηλεκτρονικού εμπορίου και επιχειρείν. Επιπροσθέτως, εξίσου σημαντικό για την εκπόνηση της πτυχιακής ήταν τα πληροφοριακά συστήματα και συγκεκριμένα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα καθώς επίσης η λειτουργία , ο ρόλος και ο σκοπός των πληροφοριακών συστημάτων στις επιχειρήσεις. Ακόμη, για την εκπόνηση της πτυχιακής σημαντικό ρόλο έχει κατηγοριοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η εισαγωγή στην έννοια της λογιστικής και στον ρόλο του λογιστή στην σύγχρονη εποχή και παράλληλα στην έννοια της λήψης αποφάσεων.
Στο δεύτερο μέρος της διπλωματικής μας εργασίας, μελετάτε η χρήση των λογιστικών πληροφοριακών συστημάτων. Εξετάζεται το πληροφοριακό σύστημα ERP το οποίο έχει μπει για τα καλά στην ζωή των λογιστών και των οργανωμένων λογιστηρίων καθώς αυτοματοποιεί όλες τις δραστηριότητες με μία ολοκληρωμένη εφαρμογή λογισμικού. Αναγκαία για την ολοκλήρωση της εργασίας ήταν και η αναφορά στις μορφές λογιστικών πληροφοριακών συστημάτων. Συμπερασματικά, παρουσιάζονται τα προγράμματα της εταιρίας SOFTONE, EPSILONNET, TAXISNET τις οποίες ευχαριστούμε για τα demo προγράμματα που μας παραχώρησαν.