dc.description.abstract |
Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας ασχολείται με την ανάλυση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και με την πορεία της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) ναυτιλιακής εταιρείας “X” στον ναυτιλιακό επιχειρηματικό τομέα για την τετραετία 2016 έως 2019.
Επίσης στα πρώτα κεφάλαια πριν την ανάλυση της εταιρείας μας θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τον οικονομικό κλάδο της ναυτιλίας. Θα παρουσιάσουμε την πορεία της στην παγκόσμια οικονομία, τους παράγοντες όπου την επηρεάζουν και θα εξηγήσουμε πως λειτουργεί η ναυτιλιακή αγορά.
Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι αγορές που αποτελούν και ευθύνονται για την λειτουργεία του παγκόσμιου ναυτιλιακού κλάδου και οι χρονικές φάσεις που η ναυτιλιακή βιομηχανία διανύει (ναυτιλιακοί κύκλοι). Επίσης αναφέρονται τα κόστη στα οποία εκτείθεται μια ναυτιλιακή εταιρεία προκειμένου να δραστηριοποιηθεί επαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο και αναλύονται οι τρείς βασικοί τύποι πλοίων που συμβάλλουν συγκριτικά περισσότερο στο παγκόσμιο εμπόριο. Παραθέτουμε ακόμα τους τρόπους με τους οποίους μια ναυτιλιακή εταιρεία μπορεί να αντλήσει κεφάλαια για τις επενδύσεις της και πως η ίδια αντιδρά σε περιπτώσεις επιχειρηματικών δυσχερειών ή επιχειρηματικών ευκαιριών μέσω των εξαγορών και των συγχωνεύσεων.
Στο δεύτερο κεφάλαιο επικεντρωνόμαστε στην ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία, πόσο συμβάλλει στην οικονομία της Ελλάδος αλλά και με ποιους τρόπους. Μιλάμε για τον ρόλο που έχει παίξει στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι η επιθετική ανταγωνιστικότητά της και πως κατάφερε να βρίσκεται στους πιο δραστηριοποιημένους μεταφορείς αγαθών χάρη στην μοναδικότητά της. Παρουσιάζονται πλήρως οι αιτίες επιτυχίας της, το συγκριτικό της πλεονέκτημα και ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα εμπόδια, τον ανταγωνισμό αλλά και τις νέες προκλήσεις του κλάδου. Παρατίθονται οι τρόποι με τους οποίους οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν διαλέξει να χρηματοδοτούνται και επικεντρωνόμαστε στην εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο. Επίσης, γίνεται λόγος για τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η εισαγωγή των εταιριών σε μια τέτοια οργανωμένη και ενοποιημένη αγορά όπως αυτή του Χρηματιστηρίου και επισημαίνονται οι λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες πλοιοκτήτες διαλέγουν το NYSE ως επιλογή έκθεσης των χρεόγραφών τους σ αυτό. Ακόμη ερευνούμε τις προσδοκίες των επενδυτών, τις προϋποθέσεις που οι ίδιοι θέλουν να ισχύουν για να εισέλθουν στον κλάδο επενδύοντας τα κεφάλαιά τους.
Στο τρίτο κεφάλαιο μελετάμε τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις του ομίλου “X”. Εφαρμόζουμε τους χρηματοοικονομικούς αριθμοδείκτες της ρευστότητας, της δραστηριότητας, της αποδοτικότητας, της κεφαλαιακής διάρθρωσης και τους επενδυτικούς, όπου δείχνουμε μια εικόνα της οικονομικής κατάστασης του ομίλου.
Θα προβλέψουμε το μέλλον της βιωσιμότητας της Εταιρείας Χ χρησιμοποιώντας το μοντέλο του Z-Score του Altman και στο τελικό στάδιο συγκρίνουμε τις τιμές των χρηματοοικονομικών δεικτών της εταιρείας με τους χρηματοοικονομικούς δείκτες του ναυτιλιακού κλάδου προκειμένου να τοποθετήσουμε την Εταιρεία Χ όπου ανήκει στην εμπορική κατάταξη στον ναυτιλιακό τομέα.
Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο βγάζουμε συμπεράσματα για την πορεία και για το πόσο αποδοτική και αποτελεσματική διαχείριση πραγματοποιεί η Εταιρεία Χ για τα έτη 2016 – 2019 και σχολιάζουμε τους τρόπους δραστηριοποίησής της. |
el |