dc.description.abstract |
Η συλλογή φόρων μέσω της κρατικής εξουσίας συνδέεται ιστορικά με την ανθρώπινη πολιτισμική εξέλιξη από τότε που ο άνθρωπος σταδιακά έλαβε την απόφαση να ενταχθεί σε κοινούς κανόνες διαβίωσης και δράσης σε χωριά και πόλεις εντός του κράτους, στα πλαίσια μιας εύρυθμης κρατικής λειτουργίας. Κάθε μορφής πολίτευμα ιστορικά πάντα διάλεγε τη φορολογία είτε ως ετήσια μορφή για εισφορά του πολίτη απέναντι στην κρατική οντότητα, στην οποία υπαγόταν, είτε ως έκτακτο μέτρο για να αντιμετωπιστούν ανάγκες πάσης φύσεως.
Η ανωτέρω δημοσιονομική λογική επικρατεί ανά τους αιώνες, καθώς εμπεριέχει στη διαχρονική εξελικτική της πορεία, και ιδιαίτερα στη σύγχρονη αστικοποιημένη Πολιτεία, και την έννοια και τακτική για φορολόγηση των ακινήτων, ως μία από τις πιο προσοδοφόρες λύσεις αύξησης για τα αποθέματα που υπάρχουν στο "κρατικό θησαυροφυλάκιο". Η παρούσα εργασία στοχεύει στην παρουσίαση με κριτικό πνεύμα του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη φορολογία για ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, τα νομικά εργαλεία των οποίων γίνεται χρήση, και τις μεθόδους που ακολουθούνται μέσω της δημόσιας διοίκησης ώστε να συλλεχθούν οι συγκεκριμένοι φόροι, πάντα σε συνάφεια με το πως αντιμετωπίζουν τα ελληνικά δικαστήρια και ιδιαίτερα το Συμβούλιο της Επικρατείας ως ανώτατο ακυρωτικό τη θέσπιση από κανόνες για να φορολογηθεί η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα.
Η φορολογία ακινήτων, απασχόλησε ιδιαιτέρως τα τελευταία δέκα χρόνια, και συνεχίζει να απασχολεί έως και σήμερα, την Ελληνική κοινωνία. Η φορολογία ακινήτων, κυρίως μετά την Εμφάνιση του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε, έπειτα του ΕΝ.Φ.Ι.Α., άλλαξε σε μεγάλο βαθμό το κλίμα που επικρατούσε στην αγορά ακινήτων, η οποία επηρεάζει την χρηματοοικονομική σταθερότητα στην κοινωνία. Η υπερφορολόγηση των ακινήτων επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη, αλλά και την οικονομική σταθερότητα για την Ελληνική οικονομία (Μάλλιου, 2018).
Οι σημαντικές μεταβολές των τιμών στα ακίνητα και στα ενοίκια, έδρασαν ως εφαλτήριο για εξελίξεις στην Ελληνική οικονομία καθώς η μείωση των τιμών στα ακίνητα επηρεάζει άμεσα το τραπεζικό σύστημα. Γίνονται άμεσα αντιληπτά: i. Η δυσκολία για δανειοδότηση, η αύξηση στα επιτόκια, η εμφάνιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. ii. Η μείωση στην κατανάλωση, με την ταυτόχρονη μείωση στα εισοδήματα– πλούτο των νοικοκυριών. iii. Η αύξηση στην ανεργία. iv. Η ανεξέλεγκτη φοροαποφυγή - φοροδιαφυγή και το ανύπαρκτο φορολογικό πλαίσιο στην βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων.
Σκοπός της Εργασίας
Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι η εξέταση του αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας ακινήτων, όπως και του πλαισίου δυνατοτήτων και διαδικασιών αμφισβήτησής του.
Μεθοδολογία
Προς τον ανωτέρω σκοπό, η παρούσα εργασία θα προβεί σε εξέταση του εννοιολογικού πλαισίου των φόρων και των διακρίσεων του, και σε μία εξέταση των δευτερογενών δεδομένων του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού αξίας ακινήτων και των δυνατοτήτων αμφισβήτησης. |
el |