dc.description.abstract |
Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενο τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν χώρα και τον χρόνο κατά τον οποίο εκπληρώνονται οι φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια ενός οικονομικού έτους. Οι επιχειρήσεις χωρίζονται καταρχήν σε δυο μεγάλες κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τις προσωπικές επιχειρήσεις (οι οποίες με τη σειρά τους χωρίζονται σε ατομικές, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες επιχειρήσεις) και σε κεφαλαιουχικές (οι οποίες με τη σειρά τους χωρίζονται σε εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες και ανώνυμες εταιρείες). Ο προσδιορισμός των σημαντικότερων φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων στηρίζεται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ). Ο νόμος αυτός, μέσα από διαρκείς αναθεωρήσεις, βελτιώσεις και τροποποιήσεις, καθορίζει κατά άρθρο τον τρόπο και τον χρόνο κατά τον οποίο θα πρέπει οι επιχειρήσεις να καλύπτουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Οι σημαντικότερες φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των ανθρώπων που τις διοικούν είναι η φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, που γίνονται συνήθως κατά τους εαρινούς και καλοκαιρινούς μήνες του ημερολογιακού έτους κάθε φορά και η κατάθεση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) που καταβάλλεται 12 φορές το έτος για τις επιχειρήσεις που τηρούν τα λογιστικά τους βιβλία σύμφωνα με τη διπλογραφική μέθοδο (μια φορά το μήνα) και 4 φορές το έτος για τις επιχειρήσεις που τηρούν τα λογιστικά τους βιβλία σύμφωνα με τη απλογραφική μέθοδο (μία φορά το τρίμηνο).
Ωστόσο, η παρούσα εργασία θα κινδύνευε να χαρακτηριστεί ελλιπής αν δεν παρουσίαζε, έστω με συνοπτικό τρόπο τις πολλές και σημαντικές αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο φορολογικό πλαίσιο της χώρας. Μια χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί μια σειρά από αλλαγές όπως η αύξηση του ποσοστού προκαταβολής φόρου που κατοχυρώθηκε για τα εισοδήματα του ενώ το 2016 εκτοξεύεται στο 100%, καθώς η κατάργηση μιας σειράς δαπανών που εξέπιπταν από τα φορολογούμενα έσοδα των εταιρειών. |
el |