Επιτομή:
Η παρακάτω πτυχιακή εργασία αποτελείται από τρείς ξεχωριστές ενότητες, οι οποίες παρουσιάζουν με σαφήνεια και πληρότητα το θέμα της εργασίας, το οποίο είναι η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή και η απόδοση της εταιρείας.
Στην πρώτη ενότητα της εργασίας, γίνεται μια εκτενής ιστορική αναδρομή, όπου περιγράφεται η εξέλιξη της ελεγκτικής επιστήμης (διεθνώς) από τα αρχαία χρόνια μέχρι τα πρώτα βήματα της σύγχρονης ελεγκτικής (αρχές 20ου αιώνα), όπως επίσης και η εξέλιξη της ελεγκτικής επιστήμης στην Ελλάδα από τα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μέχρι σήμερα (κεφάλαιο πέντε). Επιπλέον, παρατίθεται όλο το νομοθετικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται ο κλάδος του ελεγκτικού επαγγέλματος σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο
Στη συνέχεια στη δεύτερη ενότητα, περιλαμβάνεται η εισαγωγή στον κλάδο της ελεγκτικής, που γίνεται μια πρώτη αναφορά στην έννοια της ελεγκτικής και του ελεγκτικού επαγγέλματος. Έπειτα, περιγράφονται οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στον Εσωτερικό και Εξωτερικό, έλεγχο με αναφορά στις υπηρεσίες που προσφέρουν οι ελεγκτές από την κάθε πλευρά. Ακόμη, παρουσιάζεται το κατά πόσο επηρεάζεται το έργο του ελεγκτή από τον τρόπο λειτουργίας της ελεγχόμενης επιχείρησης, δηλαδή από την εταιρική διακυβέρνηση και τις δικλείδες διεύθυνσης (ICS) που έχει η κάθε εταιρεία.
Φτάνοντας στο κυρίως θέμα της εργασίας και στην τρίτη ενότητα, γίνεται ανάλυση της έννοιας και του τρόπου διαχείρισης του επιχειρηματικού κινδύνου καθώς και η μεθοδολογία ανάλυσής του από τον ελεγκτή (έλεγχος σε περιόδους κρίσεως της επιχείρησης) και το πώς επηρεάζει τη κρίση του για την ανάληψη ή όχι του έργου. Συνεχίζοντας, αναφέρεται λεπτομερώς ο τρόπος που ασκείται ο έλεγχος από την αρχή της διαδικασίας μέχρι και την ολοκλήρωσή της, καθώς και ο ρόλος του ελεγκτή στην επιχείρηση-πελάτη.
Σε συνέχεια των παραπάνω, αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο ο ελεγκτής συλλέγει τα δεδομένα (τεκμήρια) που χρειάζεται για να πραγματοποιήσει τον έλεγχο καθώς και οι μέθοδοι που θα ακολουθήσει για τη συλλογή τους (Στατιστική δειγματοληψία, Δειγματοληψία εσωτερικών δικλείδων). Παράλληλα, περιγράφονται και οι διαδικασίες που ακολουθεί ο ελεγκτής κατά την ολοκλήρωση του ελέγχου, μέσω των εκθέσεων (5 τύποι εκθέσεων) που συντάσσει, καθώς και η αναφορά στα γεγονότα που χρήζουν άκρας προσοχής (οψιγενή γεγονότα, τρόπος αποτίμησης, παραλήψεις της διοίκησης, τρόπος διενέργειας αποσβέσεων).
Τέλος, στο ερευνητικό κομμάτι, παρουσιάζονται τέσσερα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά σκάνδαλα στην ιστορία, τα οποία επηρέασαν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό την εξέλιξη της ελεγκτικής επιστήμης και του τρόπου διενέργειας του ελέγχου. Στις παραπάνω μελέτες περίπτωσης (Κοσκωτάς, Lehman Brothers, WorldCom, Folli Follie) σημαντική συμμετοχή είχε ο ελλιπής έλεγχος που υπήρχε (ηθελημένα ή μη) όπως και η αντίστοιχη ανοχή από τις αρχές (επιτροπές κεφαλαιαγοράς).