dc.description.abstract |
Σκοπός της παρούσας εργασίας, είναι η παρουσίαση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στον τομέα της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα.
Η χρηματοπιστωτική κρίση που ξεσπά στις Η.Π.Α. το 2008 έχει επιπτώσεις σε όλες τις χώρες παγκοσμίως και κυρίως επηρέασε την Ελλάδα. Στην Ελλάδα άρχισε να παρατηρείται αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους με αποτέλεσμα να έπρεπε να δανειστεί από την Τρόικα με χαμηλά επιτόκια, ώστε να αποφύγει την πτώχευση εφαρμόζοντας μέτρα λιτότητας και υπογραφή μνημονίων.
Πολλές φορές οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης δεν είναι άμεσα εμφανείς αλλά μπορεί να είναι και περίπλοκες και μακροχρόνιες.
Η οικονομική κρίση επηρεάζει πολύ έντονα όλους τους τομείς όπως είναι ο κοινωνικοοικονομικός, ο ψυχικός όπου παρατηρείται αυξημένη τάση την τελευταία δεκαετία της κατάθλιψης και της αυτοκτονίας και ο σωματικός, καθώς, επίσης, επηρεάζει αισθητά και τον τομέα της Δημόσιας Υγείας.
Η σχέση οικονομίας και υγείας φαίνονται δυο έννοιες διαφορετικές μεταξύ τους αλλά στην ουσία είναι αλληλένδετες αφού η ανάπτυξη της οικονομίας συμβάλλει και στην ανάπτυξη της υγείας.
Όμως, την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα παρατηρείται μείωση των δαπανών υγείας με αποτέλεσμα το Σύστημα Υγείας να εξασθενεί. Το ελληνικό Σύστημα Υγείας χαρακτηρίζεται ως μικτό αφού χρηματοδοτείται από τον δημόσιο αλλά από τον ιδιωτικό τομέα και διακρίνεται σε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας και Τριτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Τέλος, στην παρούσα εργασία γίνεται μια μελέτη περίπτωσης για το Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου σχετικά με το πως επηρεάστηκε την τελευταία δεκαετία από την οικονομική κρίση όπου παρατηρείται μείωση των δαπανών. |
el |