Επιτομή:
Σκοπός της παρούσας Πτυχιακής Εργασίας αποτελεί η μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, εξετάζοντας τις αρμοδιότητες εντός του Ευρώ, καθώς και τις διαφορές που υπάρχουν σε σχέση με την λειτουργία της Τράπεζας της Ελλάδος επί εθνικού νομίσματος, δηλαδή με νόμισμα τη δραχμή, έως και την περίοδο εισόδου της χώρας στην Ευρωζώνη. Αρχικά, προσδιορίζεται η έννοια της τράπεζας, δίνοντας έμφαση στην κερδοφορία και στην εικόνα των Ελληνικών τραπεζών. Ακολούθως, μελετάται διεξοδικά ο ρόλος των νομισματικών πολιτικών σε ένα κράτος, όπου διερευνάται η πολιτική του χρηματοπιστωτικού τομέα, η δημοσιονομική πολιτική, καθώς και ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών στη δημοσιονομική πολιτική. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.
Περαιτέρω, γίνεται σύγκριση των αρμοδιοτήτων των Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ γίνεται και σύγκριση των αρμοδιοτήτων που βρίσκονται υπό την ευθύνη της ΕΚΤ και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Εν συνεχεία, αναλύονται διεξοδικά οι αρμοδιότητες που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος πριν την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη και μετά.
Από την μελέτη αυτή διαπιστώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος προσάρμοσε τις λειτουργίες τους στις απαιτήσεις που απορρέουν από την ένταξη της στην Ευρωζώνη και ουσιαστικά έπαψε να λειτουργεί ως βασικός πυλώνας για την τροφοδότηση με ρευστότητα της οικονομίας. Ο ρόλος τους κατέστη περισσότερο εποπτικός, στα πλαίσια των κοινών κανόνων που θεσπίστηκαν από την Ε.Ε., ενώ πριν την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη, η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούνταν υπεύθυνη για την αυτόνομη χάραξη και άσκηση της νομισματικής πολιτικής της χώρας. Ακόμη, πριν την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη, υπήρχε δυνατότητα διαχείρισης των συναλλαγματικών της διαθεσίμων.
Σχετικά με την μεθοδολογία που εφαρμόζεται, πρόκειται για βιβλιογραφική αναζήτηση σε διεθνείς επιστημονικά περιοδικά, που αναφέρονται σε ζητήματα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Ακόμη, χρησιμοποιούνται σχετικά συγγράμματα, αλλά και υλικό από το διαδίκτυο, έτσι ώστε οι πληροφορίες που χρησιμοποιούνται να είναι όσο το δυνατόν πιο επικαιροποιημένες.