Επιτομή:
Εισαγωγή: Η ρομποτική έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σημερινή εκπαίδευση και ο αριθμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εισάγουν αυτήν την πτυχή στο πρόγραμμα σπουδών τους έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες. Τα πλεονεκτήματα και οι δυνατότητες εισαγωγής αυτών των συστημάτων στην εκπαίδευση εντοπίστηκαν από πολλούς συγγραφείς πριν από 20 χρόνια.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η ερευνητική προσέγγιση και η θεωρητική τεκμηρίωση της χρήσης της ρομποτικής στην εκπαίδευση μέσα από την οπτική των εκπαιδευτικών.
Μεθοδολογία: Το εργαλείο συλλογής δεδομένων της μελέτη ήταν ένα ερωτηματολόγιο 19 ερωτήσεων. Επιλέχτηκε η ποσοτική ανάλυση σαν πιο αντιπροσωπευτική. Οι ερωτήσεις είχαν διττές απαντήσεις και υποχρεωτικές προς απάντηση. Τέλος, τα δεδομένα αναλύθηκαν με τη χρήση της ανάλυσης συχνοτήτων ενώ υπήρξε διερεύνηση της αξιοπιστίας της κλίμακας του ερωτηματολογίου.
Συμπεράσματα: όλοι οι εκπαιδευτικοί απάντησαν πως ασχολήθηκαν με τη ρομποτική από προσωπικό ενδιαφέρον. Το 64,6% του δείγματος απάντησε πως το σχολείο που εργάζονται εκδήλωσε ενδιαφέρον στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Ρομποτικής & STEAM FLL – GAME CHANGERS» ενώ το 93,2% του δείγματος απάντησε πως διαφωνεί με το ότι στις ομάδες ρομποτικής μπορεί να συμμετέχουν μόνο όσοι μαθητές έχουν καλούς βαθμούς στην Πληροφορική. Τέλος, το 5,9% του δείγματος σε δύο περιπτώσεις απάντησε πως τα θέματα που επιλέγονται για τις εργασίες ρομποτικής κυρίως αφορούν την ιστορία και τις τέχνες,