Επιτομή:
Η ανάλυση του φορολογικού συστήματος θα ξεκινήσει με μια ιστορική του αναδρομή. Θα παρουσιάσουμε με αυτό τον τρόπο την εξέλιξη του τρόπου φορολογίας όχι μόνο των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και γενικότερα όλων των οικονομούντων ατόμων της κοινωνίας. Στη συνέχεια, στο πρώτο κεφάλαιο θα αναλύσουμε κάποιες εισαγωγικές έννοιες γύρω από το φορολογικό σύστημα. Θα παραθέσουμε την έννοια των φόρων ως βασική πηγή εισοδήματος για το κράτος και το πως ορίζονται με βάση και τους νόμους που υπάρχουν για την φορολογία.
Στο δεύτερο κεφάλαιο θα επικεντρωθούμε στα φορολογικά πρόσωπα και τα φορολογικά συστήματα. Θα παρατεθεί ο τρόπος με τον οποίο φορολογούνται τα άτομα, το πως υπολογίζεται το ποσοστό της φορολογικής εισφοράς με βάση το εισόδημα, αλλά και τις κατηγορίες τεκμηρίων που υπάρχουν. Τα τεκμήρια αφορούν πληθώρα κατηγοριών της καθημερινής ζωής, όπως τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Στο τρίτο κεφάλαιο θα παρουσιαστεί η μελέτη περίπτωσης στη φορολογία των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών. Με βάση το σύνταγμα της Ελλάδας υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία πρέπει να ικανοποιεί το φορολογικό σύστημα. Το ακαθάριστο εισόδημα περνάει από διάφορα στάδια φορολογίας, για να φτάσει να διαμορφωθεί ως καθαρό κέρδος για τον ελεύθερο επαγγελματία. Υπάρχουν διάφορες φορολογικές κλίμακες ανάλογα με τα έτη εργασίας του ελεύθερου επαγγελματία, κάτι που από πολλούς θεωρείται άδικο, αφού δεν γίνεται η κατάλληλη επικέντρωση στο εισόδημά του. Τα τελευταία έτη ωστόσο φαίνεται να γίνεται μια στροφή προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο θα παραθέσουμε τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν όχι μόνο από την ανάλυση του φορολογικού συστήματος, αλλά και από την μελέτη περίπτωσής του. Με αυτό τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να προτείνουμε κάποια μέτρα βελτίωσης του υπάρχοντος φορολογικού συστήματος με δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.