dc.description.abstract |
Η εργασία αναφέρεται στους μικροοργανισμούς που εντοπίζονται στην επιφάνεια φακών επαφής και στα υλικά κατασκευής. Σκοπός είναι ο προσδιορισμός των ανευρεθέντων μικροοργανισμών, η κατανόηση της σπουδαιότητας τήρησης κανόνων υγιεινής από τους χρήστες για αποφυγή λοιμώξεων, η αναφορά αντιμικροβιακών επιφανειών και νέων χαρακτηριστικών στα πλαίσια της νεότερης τεχνολογίας.
Το πρώτο κεφάλαιο περιλαμβάνει ανατομία του οφθαλμού και φλεγμονές
(κερατίτιδες, επιπεφυκίτιδες).
Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται χαρακτηριστικά φακών επαφής, υλικά κατασκευής και κατηγορίες φακών βάσει υλικού.
Το τρίτο κεφάλαιο περιέχει τρόπους μολύνσεων και σημασία καθαρισμού των φακών προς αποφυγή αυτών. Αναλύεται ο τρόπος πλύσης χεριών, η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, τα είδη των υγρών καθαρισμού και η επιλογή αυτών.
Στο τέταρτο κεφάλαιο εμπεριέχονται οι μικροοργανισμοί επιφάνειας οφθαλμού και φακών επαφής. Ακόμη, στα υγρά καθαρισμού και σε θήκες αποθήκευσης. Στο πέμπτο κεφάλαιο περιλαμβάνονται οι κίνδυνοι που ενέχονται για πολλαπλασιασμό μικροβίων, τρόποι μετάδοσής και συμπτώματα.
Το έκτο κεφάλαιο αναφέρει ποιοί μικροοργανισμοί προσκολλώνται σε φακούς από συγκεκριμένο υλικό έναντι άλλων υλικών.
Στο έβδομο κεφάλαιο καταγράφονται νέες τεχνολογίες και ιδιότητες φακών, αναφέρεται η σπουδαιότητα των αντιμικροβιακών επιφανειών και αντιμικροβιακή τεχνολογία.
Συμπερασματικά, υψηλό ποσοστό χρηστών των φακών επαφής κρίνεται αντιμέτωπο με μολύνσεις και παθολογικές καταστάσεις λόγω της παρουσίας μικροοργανισμών. Είναι σημαντικό να καταγράφονται οι περιπτώσεις αυτές και να υπάρχει επικοινωνία με τον οπτικό-οπτομέτρη στα πλαίσια τήρησης κανόνων υγιεινής και με οφθαλμίατρο αν εντοπιστεί νόσημα. Έτσι, θα περιοριστούν τα περιστατικά μολύνσεων. Είναι αξιοσημείωτη η τεχνολογική εξέλιξη των φακών επαφής ώστε να γίνεται στοχευμένη και εξειδικευμένη επιλογή τους προς αποτελεσματικότερη κάλυψη των αναγκών. |
el |