dc.description.abstract |
Σκοπός: Ο σκοπός αυτής της μελέτης είναι να δοκιμάσει in vivo διαφορετικά υλικά μαλακών φακών επαφής παρόμοιας περιεκτικότητας σε νερό σε μύωπες μέτριας και υψηλής μυωπίας ώστε να διερευνήσει με μη επεμβατικές μεθόδους την επίδραση τους στο σύνδρομο της ξηροφθαλμίας.
Μεθοδολογία: Χορηγήθηκαν σε 17 χρήστες Φ.Ε ηλικίας από 18-40 έτη και δύναμης ≥ -3,00 dpt, ένας φακός HEMA (etafilcon A) και ένας SiH (somofilcon A) παρόμοιας περιεκτικότητας σε νερό. Η κάθε εφαρμογή διήρκησε 7 ημέρες και οι αντικειμενικές μετρήσεις λήφθηκαν πριν την εφαρμογή, 8-10 ώρες μετά την χορήγηση και την 7η μέρα χρήσης το απόγευμα. Για τα υποκειμενικά συμπτώματα έγινε χρήση του CLDEQ-8 ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε βιντεοσκόπηση των ασθενών για τον υπολογισμού του ρυθμού βλεφαρισμού τους αλλά και μη επεμβατικές εξετάσεις απεικόνισης των χαρακτηριστικών των οφθαλμών τους (Μειβομϊογραφία, Παχυμετρία, Tearscope) αλλά και αντικειμενική αξιολόγηση του δακρυϊκού φιλμ με τις μεθόδους NIBUT, TBUT αλλά και το Schirmer Test. Ενδιάμεσα από τις εφαρμογές και πριν την έναρξη της έρευνας μία περίοδος 2 ημερών wash out πραγματοποιήθηκε.
Αποτελέσματα: Στα αποτελέσματα σημειώθηκε στατιστική σημασία στο NIBUT(p=0.002) TBUT(p=0.009), Schirmer (pΔΟ=0.003, PAO<0.001) κατά την πρώτη εφαρμογή του SiH και όχι στη δεύτερη ενώ ο φακός HEMA σημείωσε στατιστική σημασία στο NIBUT(p1=0.049,p2=0.013) Schirmer(pΔO=0.009,pAO=0.006) και στο TBUT(p=0.065) της δεύτερης εφαρμογής. Το φύλο βρέθηκε να επηρεάζει τις τιμές του NIBUT και του TBUT, ενώ δεν βρέθηκαν στατιστικές διαφορές στο ρυθμό βλεφαρισμού, τη παχυμετρία τη μειβομϊογραφία, το tearscope, αλλά και το CLEDQ-8.
Συμπεράσματα: Δεν προέκυψε κάποια σημαντική διαφορά στην εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας μεταξύ του etafilcon A και του somofilcon A, και με τους δύο φακούς όμως να υποδεικνύουν εμφάνιση ξηροφθαλμίας κατά τη χρήση τους. |
el |